Duizenden Amsterdammers in te duur huurhuis

In Amsterdam zijn relatief veel 'dure scheefhuurders': 17,9 procent van de corporatiehuurders heeft een huis waarvan de huur te hoog is ten opzichte van hun inkomen. Landelijk is dat 14,6 procent.

Vooral in Centrum en Zuid huren relatief veel mensen goedkoop scheef Beeld Rink Hof
Vooral in Centrum en Zuid huren relatief veel mensen goedkoop scheefBeeld Rink Hof

In Zuidoost, Nieuw-West en Noord loopt het aantal dure scheefwoners zelfs op tot bijna een kwart van de huurders. In Centrum en Zuid wonen relatief gezien de meeste huurders in een te goedkope huurwoning.

Dat blijkt uit de maandag verschenen Lokale Monitor Wonen, een databank die gevuld is met gegevens uit 2014 over de lokale sociale huursector.

Niet grootstedelijk
Het is voor het eerst dat op zo'n gedetailleerd niveau cijfers over sociale huren naar buiten komen. Landelijk woont bijna één op de drie huurders bij een woningcorporatie op een of andere wijze scheef.

Daaronder vallen dus ook huishoudens met een huur die te hoog is ten opzichte van hun inkomen. Zij hebben recht op huurtoeslag, maar betalen een huur boven de grens van 566,82 euro voor huishoudens met één of twee personen of 596,75 euro voor huishoudens met drie of meer personen.

Scheefwonen is, in tegenstelling tot de verwachtingen, niet zozeer een grootstedelijk probleem. In Amsterdam woont 14,6 procent van de sociale huurders in een huis waarvoor ze eigenlijk te veel verdienen. Dat is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde.

'Goedkope scheefwoners' komen in (zeer) sterk stedelijke gebieden zelfs iets minder vaak voor (zo'n dertien tot veertien procent van de huurders) dan in matig en weinig stedelijke gebieden (zo'n veertien tot vijftien procent).

Uitgebreid
Volgens de eerder verschenen Monitor Betaalbare Voorraad 2015 van de Stadsregio Amsterdam wordt de grootste groep goedkope scheef­woners in de stad (22 procent) gevormd door de 'oudere' huurders met een midden- of hoog inkomen. Die groep is het grootst in Zuid.

Hier zijn de alternatieven beperkt en is een groot deel van de groep bovendien ouder van vijftig jaar. Zij zullen niet meer in groten getale verhuizen.

De bedenkers van de monitor, onder meer woningcorporatievereniging Aedes, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Woonbond, wilden een instrument om tot beter plaatselijk woonbeleid en prestatieafspraken te komen. De komende jaren wordt de monitor uitgebreid met particuliere huurwoningen en koophuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden