Update

Duizenden Amerikanen de straat op uit protest tegen Trump

Duizenden Amerikanen zijn gisteravond en vandaag de straat op gegaan om te protesteren tegen de verkiezing van Donald Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten. Ze scandeerden onder meer: 'He he, ho ho, Donald Trump has got to go.' In Oakland moest de politie hard optreden.

Demonstranten bij het Trump-hotel in Chicago. Beeld REUTERS
Demonstranten bij het Trump-hotel in Chicago.Beeld REUTERS

De demonstranten zijn bevreesd over zijn negatieve houding ten opzichte van vrouwen en immigranten, moslims en andere minderheden. In New York liepen duizenden mensen door de straten van Manhattan en ook in een park verderop in de stad scandeerden honderden mensen 'Not my president'.

Manhattan
De nederlaag van Clinton is hard aangekomen in New York, de belichaming van de coalitie waarop de Democratische partij steunt. Trump mag hier dan wonen, veruit de meerderheid van de inwoners stond achter Clinton.

De politie moest zo'n duizend demonstranten bij de Trump Tower in het centrum van Manhattan weghouden. Er werden barricades opgeworpen om de demonstratie in goede banen te kunnen leiden.

Chaos in Oakland
In het Californische Oakland kwamen betogers in aanraking met de politie. Meer dan 6000 demonstranten uitten op straat hun onvrede over Trump. Sommigen gooiden tijdens het protest voorwerpen naar de politie, staken rotzooi in brand en sloegen ramen kapot. Twee agenten raakten daarbij gewond.

In Los Angeles zorgden enkele honderden mensen voor een flinke verkeersopstopping op de 101, een van de belangrijkste wegen van de stad, die leidt van het centrum naar Hollywood.

Het vreedzame protest duurde ongeveer een uur, mensen die vaststonden in de file bleven geduldig wachten. Er werden een aantal mensen opgepakt.

Straten afgezet

De politie in Chicago zette straten af en versperden de demonstranten de weg. 'Ik ben echt bang over wat er aan de hand is in dit land', zei de 22-jarige Adriana Rizzo. 'En met name over de opkomst van het blanke nationalisme.'

En niet alleen in Chicago en New York gingen de mensen de straat op. In onder meer San Francisco, Seattle, Phoenix, Philadelphia, Boston, Portland, Oakland en Los Angeles kwamen protestanten bijeen om hun ongenoegen over de verkiezingsuitslag te ventileren. Een woordvoerder van Trump wilde niet op de protesten reageren.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden