Duizend plekken te weinig op populaire Amsterdamse scholen

Het Cygnus gymnasium, Spinoza Lyceum, Hyperion en Amsterdams Lyceum waren dit jaar populaire scholen onder Amsterdamse achtstegroepers. Dat blijkt uit de eerste cijfermatige matchinganalyse.

Begin april werden Amsterdamse achtstegroepers gekoppeld aan een middelbare schoolBeeld anp

Zonder verandering in de capaciteit van middelbare scholen of in de voorkeuren van de leerlingen blijft loten in Amsterdam onvermijdelijk. Dat is de conclusie van de eerste matchinganalyse van 2016. Op de populaire scholen zijn bijna duizend plekken te weinig om alle leerlingen op hun eerste voorkeur te plaatsen.

Tijdens de matching begin april, waarbij ruim 7400 achtstegroepers gekoppeld werden aan een middelbare school, kwam 83,3 procent op de eerste voorkeur en 95,5 in de top 3 terecht. 2,3 procent viel buiten zijn of haar top 5. Uit de analyse blijkt dat scholen dit jaar 966 plekken te kort komen om alle leerlingen een plek te geven op hun school van de eerste voorkeur. Dat is 13 procent van de leerlingen. Dit komt overeen met het aantal plekken in 2015.

Gymnasia
Het Cygnus gymnasium was dit jaar populairder bij de leerlingen dan vorig jaar. Voor ruim 200 leerlingen was dit eerste keus, in tegenstelling tot 120 leerlingen in 2015. De categorale gymnasia kwamen dit jaar 51 plekken te kort voor eerste voorkeuren en het Hyperion en het Amsterdams Lyceum moesten 154 leerlingen met die scholen op één teleurstellen.

Maar ook bij havo en vmbo hadden scholen minder plek dan vraag. Zo is er bij de havo op het Spinoza Lyceum flink geloot en waren bij het IJburg College 1 71 eerste voorkeuren voor slechts 8 plekken vmbo-k, die allemaal ingenomen zijn door leerlingen met voorrang.

Reservelijsten
De reservelijsten, waar een kind op terecht kwam als die school hoger op de voorkeurslijst stond dan de school waar hij geplaatst is, zijn het langst bij de havo-afdelingen van het Spinoza Lyceum en het St. Nicolaas Lyceum.

De analyse is gedaan op basis van de eerste resultaten van het nieuwste matchingsysteem. De heroverweging, waarbij een advies na de eindtoets in overleg kan worden opgewaardeerd, moet nog plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden