Duizend mensen in acht landen besmet met EHEC-bacterie

De lijst met landen waar de gevaarlijke bacterie enterohemorragische E.coli (EHEC) opduikt, wordt almaar langer. Ook in Frankrijk en Zwitserland worden mogelijke besmettingen gemeld. In Duitsland vielen al zeker tien doden door de bacterie.

Beeld EPA

In Frankrijk werden zaterdagavond drie verdachte gevallen gemeld van voedselvergiftiging, 'gelinkt aan een epidemie in Duitsland'. Frankrijk liet ook een lot komkommers uit de winkelrekken halen.

Als het in Frankrijk inderdaad om de EHEC-bacterie gaat, dan is die ondertussen in acht landen aangetroffen. In Zwitserland werd tijdens het weekend een tweede geval van EHEC-besmetting bevestigd. Verder zijn er 25 besmettingen bevestigd in Zweden, 7 in Denemarken, 3 in Groot-Brittannië, 2 in Oostenrijk en 1 in Nederland.
Volgens de Duitse autoriteiten komen de besmette komkommers uit Spanje. Daar is er nog geen EHEC-infectie vastgesteld.

Bloederige darmontsteking
EHEC is een ziekmakende variant van een algemene bacterie die bij de mens en bij veel dieren probleemloos in de darmen zit: de Escherichia coli-bacterie, beter bekend als E. coli. De afkorting EHEC staat voor 'enterohemorragische E. coli'. De bacterie kan een bloederige darmontsteking veroorzaken.

De bacterie kan via dierlijke ontlasting terecht komen op vlees of op bemeste groenten. Mensen raken besmet door de consumptie van onvoldoende verhit vlees of van rauwe, ongewassen groenten. Halfgare hamburgers van de barbecue zijn een beruchte bron, net als filet americain.

In Nederland worden elk jaar dertig tot zestig losstaande ziektegevallen gemeld. In 2005 was er een bescheiden uitbraak, veroorzaakt door besmette filet americain. Zo'n grote uitbraak als nu in Duitsland is hier nog nooit voorgekomen. Meestal krijgen kinderen last van de bacterie. Dit keer zijn de meeste slachtoffers volwassen vrouwen.

Mensen die met EHEC besmet raken, krijgen meestal alleen last van darmkramp en diarree. Bij één op de tien patiënten treedt een ernstige complicatie op: het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Daarbij ontstaat bloedarmoede en valt de nierfunctie uit; zo'n 3 tot 5 procent overlijdt eraan.

De behandeling van mensen met HUS is erop gericht de diarree te remmen en uitdroging te voorkomen. Het geven van antibiotica heeft geen zin. Het is niet zozeer de bacterie zelf die schadelijk is, maar de gifstoffen die zij uitscheidt, en daar werken antibiotica niet tegen.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden