Duizend extra tijdelijke huizen voor ex-vluchtelingen

Behalve De Key zullen ook de woningcorporaties Rochdale en Eigen Haard binnenkort vele honderden extra tijdelijke woningen beschikbaar stellen voor ex-vluchtelingen met een verblijfsstatus. Het gaat om ongeveer duizend woningen.

De statushouders zonder onder meer in containerwoningen geplaatst kunnen worden Beeld Evert Elzinga
De statushouders zonder onder meer in containerwoningen geplaatst kunnen wordenBeeld Evert Elzinga

Dit heeft Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), gisteren bevestigd. De tijdelijke huisvesting, die boven op de noodopvang komt, is bedoeld voor statushouders die recht hebben op een permanente woning.

Tweeduizend-plus
Om de uitbreiding van het aantal tijdelijke eenkamerappartementen voor ex-vluchtelingen werd deze week verzocht door burgemeester Eberhard van der Laan. Gedacht wordt aan tijdelijke huisvesting, zoals containerwoningen, die voor zeker tien jaar beschikbaar komen.
Vaststaat dat Amsterdam dit jaar 1375 statushouders moet huisvesten. Volgende week maakt het COA bekend hoeveel er in 2016 onderdak moeten krijgen in Amsterdam. 'Wij denken dat het om tweeduizend-plus gaat,' aldus De Vries.

Niet al deze tijdelijke woningen gaan naar vluchtelingen; er worden bijvoorbeeld ook 'gewone' jongeren gehuisvest. Vluchtelingen zullen zo mengen met andere Amsterdammers, is de bedoeling.

Draagvlak
De Vries verwacht dat dertig procent van de goedkopere huurwoningen die beschikbaar komen, naar vluchtelingen en andere 'urgenten' gaat, onder wie ex-daklozen en mensen die om medische redenen recht hebben op voorrang. Zeventig procent van de huizen gaat naar 'gewone woningzoekenden'. 'Dit is belangrijk voor het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning in Amsterdam.'
Eigen Haard laat weten dat de helft van die naar schatting vijfhonderd extra woningen die zij beschikbaar stelt, naar 'andere Amsterdammers' gaat.

Hester van Buren, bestuursvoorzitter van Rochdale, pakt het anders aan. 'Wij gaan die honderden vluchtelingen juist onderbrengen in de tijdelijke huisvesting,' aldus Van Buren. 'Wij willen zo veel mogelijk woningen toevoegen voor asielzoekers, zodat andere woningen naar andere woningzoekenden kunnen gaan.'

Spreiding
Onduidelijk is hoeveel statushouders precies zullen worden opgevangen, waar in de stad ze terecht zullen komen en welke bedragen hiermee zijn gemoeid. Veel hangt af van de ruimte en de grond die de gemeente voor de projecten beschikbaar stelt. Bovendien willen corporaties eerst met omwonenden praten.

Van Buren: 'Wij hebben gehoord dat de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost aandringen op spreiding. Ik begrijp dat. Maar dit is een probleem dat we als één gemeente moeten oplossen. Omdat de woningdichtheid in het centrum groter is dan daarbuiten, moeten we accepteren dat het makkelijker is opvang buiten de populairste woongebieden te regelen.'

Eerder deze week maakte De Key bekend vijfhonderd jongeren, onder wie 275 statushouders, te huisvesten in Riekerhaven. De corporatie gebruikt daarvoor vijfhonderd containers die eerder gebruikt werden door studenten in de Houthavens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden