Duizend euro voor nieuwe collega

DE RIJP - Het tekort aan bouwvakkers is zo snel gestegen, dat aannemer Dura Vermeer zijn werknemers duizend euro geeft als zij een nieuwe collega aanbrengen.Bovendien krijgen zij een dinerbon en een lot waarmee zij kans maken op een Smart-auto.

De Kamer van Koophandel Noordwest Holland is weinig ingenomen met de wervingsactie. Directeur Jan Glaubitz : ''Dit biedt alleen oplossingen voor de korte termijn. Het is een vorm van werving die geen blijvende oplossing biedt voor de werkelijke problemen. Ik denk dat je creatiever dingen kunt bedenken.''

De wervingsactie om gekwalificeerd personeel binnen te halen, is heel 2007 geldig. Dura Vermeer is gespecialiseerd in weg- en waterbouw en één van de grootste bouwers van Nederland.

Volgens woordvoerder Glenn Metselaar van Dura is het steeds moeilijker vacatures te vervullen, vooral bij functies als bedrijfsleider, werkvoorbereider en projectmanager. Daarnaast trekt de bouwmarkt aan en hierdoor komen er steeds meer aanbestedingen. ''Zodoende wordt het erg lastig de juiste mensen te krijgen voor deze functies. We mikken op het aantrekken van 45 personeelsleden,'' aldus Metselaar.

Verloting Smart

Naast de dinerbon van 150 euro voor degene die een nieuwe collega werft, ontvangt ook de nieuw geworven kracht een dinerbon van gelijke waarde.

Verder geldt als voorwaarde dat de nieuw geworven collega de proeftijd moet overleven. Zodra vijftien werknemers van Dura Vermeer een nieuweling in de gelederen hebben geloodst, begint de verloting van een Smart.

Metselaar koestert hoge verwachtingen van de actie. ''We moeten uiteraard afwachten wat het oplevert, maar ik ga er toch wel vanuit dat we drie Smarts kunnen verloten.''

Ook in andere sectoren, zoals de specialistische uitzendsector en de ict-bedrijven, groeien de tekorten aan geschoold personeel snel. Onlangs lokte detacheringsbedrijf Fier Mensenwerk nieuwe werknemers met niet één, maar liefst twee auto's van de zaak: een leaseauto plus een Opel Corsa voor de partner.

Het Groningse ict-bedrijf Wisdom wist een jaar geleden personeel te vinden met de belofte dat iedere sollicitant vijf euro krijgt voor elke minuut die het sollicitatiegesprek duurde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden