Duivesteijn wordt opvolger Meurs in Senaat

PvdA-oudgediende Adri Duivesteijn, nu wethouder in Almere, wordt lid van de Eerste Kamer als opvolger van partijgenote Pauline Meurs, die naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid is vertrokken. Dat heeft een woordvoerster van de PvdA gezegd.

Adri Duivesteijn. Beeld anp
Adri Duivesteijn.Beeld anp

Adri Duivesteijn (62) is een goede bekende in Den Haag, waar hij ook is geboren. Hij was Tweede Kamerlid voor de PvdA, waar hij zich onder meer bezighield met volkshuisvesting, en daarvoor wethouder van ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing in de gemeente Den Haag. Duivesteijn speelde een voortrekkersrol in de roemruchte en conflictueuze totstandkoming van het prestigieuze Haagse stadhuis van architect Richard Meier, het 'IJspaleis'. Hij zette zich verder tomeloos in voor met name de stadsvernieuwing in de legendarische Schilderswijk.

Zijn wethouderschap verliep ook verder niet zonder tumult: in januari 1989 pleegde een ontevreden eigenaar van een beveiligingsbedrijf een mislukte aanslag op Duivesteijn: de man liet een tafellamp bezorgen met een explosief in de voet. De bom ging echter niet af.

Duivesteijn was na zijn wethouderschap ook enige tijd directeur van het Architectuurinstituut in Rotterdam. Hij begon zijn werkende leven in Scheveningen: als kok in het Kurhaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden