Duitsland wil verbod op Scientology

BERLIJN - Duitsland wil een verbod op de Scientology Kerk. De organisatie is volgens de Duitse overheid geen kerk, maar een sekte die uit is op de omverwerping van de democratie.Daarnaast worden leden gehersenspoeld, onder druk gezet en financieel uitgekleed, aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU). Scientology vindt een eventueel verbod 'onbegrijpelijk.'

Met een zelden vertoonde gelijkgestemdheid hebben de zestien Duitse deelstaatministers van Binnenlandse Zaken aan justitie gevraagd onderzoek in te stellen naar de Scientology Kerk in Duitsland. ''Deze organisatie doet dingen die volgens ons in strijd zijn met de Duitse wet", aldus de Berlijnse politicus Ehrhart Körting (SP) die momenteel voorzitter is van de commissie van zestien deelstaatministers. ''Ze zijn tegen een meerpartijensysteem en keuzevrijheid, dat kunnen we niet accepteren."

Scientology werd in 1954 in de Verenigde Staten opgericht door de Amerikaanse sciencefiction schrijver Ron L. Hubbard. In sommige landen, zoals de VS of Australië en recent Zuid-Afrika, wordt Scientology erkend als een geloofsstroming. In andere landen bestaat veel scepsis tegenover de organisatie, die mensen zou hersenspoelen en financieel zou uitkleden. Al dan niet via peperdure cursussen over geestelijk welzijn. Het uiteindelijke doel zou zijn om een samenleving te creëren onder leiding van Scientology. In Nederland is Scientology niet verboden, maar gemarginaliseerd door interne conflicten.

Verbod zou onbegrijpelijk zijn

Uitgetreden oud-leden vertellen dat iedereen zich uiteindelijk volledig moet onderwerpen aan de organisatie. Eigen keuzes en zelf denken zijn niet gewenst. In België is Scientology onlangs door de rechtbank bestempeld als een gevaarlijke sekte en verboden. De organisatie krijgt vooral veel aandacht via een aantal zeer prominente leden zoals de acteurs Tom Cruise en John Travolta.

In Duitsland kwam de organisatie eerder dit jaar in opspraak wegens de opening van een nieuw hoofdkantoor in Berlijn. Lokale politici en andere tegenstanders probeerden vergeefs dat te voorkomen. Hoewel de organisatie ook in Duitsland nog steeds probeert erkend te worden als kerk, is Scientology in Duitsland gewoon een vereniging met zo'n 5.000 leden.

Scientology wilde afgelopen weekeinde alleen via een persbericht reageren op het voornemen om de organisatie te verbieden. Daarin werd gesteld dat het absoluut onwaar is wat wordt verondersteld en dat een verbod onbegrijpelijk zou zijn.

Volgend jaar herfst wil justitie bekijken wat er in een klein jaar aan materiaal is verzameld over Scientology. Op basis daarvan kan dan naar de rechter worden gestapt om een verbod af te dwingen. Sommige politici stellen vraagtekens bij een poging om Scientology te verbieden. Als het mislukt, zou dat de organisatie alleen maar kunnen versterken. Zij zien meer in voorlichting en preventie. (GPD)

Zie ook: Dossier ScientologyMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.