Duitsland vervolgt piraten van Tromp

DEN HAAG - Duitsland wil de piraten vervolgen die maandag bij Somalië werden opgepakt door het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp. De tien verdachten hadden een Duits koopvaardijschip gekaapt, maar de mariniers slaagden er na een vuurgevecht in de opvarenden te bevrijden.

Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp die maandag voor de kust van Somalie een Duits koopvaardijschip bevrijden van piraten. Na een schotenwisseling werden tien piraten aangehouden. De vijftien bemanningsleden konden de beveiligde ruimte op hun schip ongedeerd verlaten. Foto ANP Beeld
Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp die maandag voor de kust van Somalie een Duits koopvaardijschip bevrijden van piraten. Na een schotenwisseling werden tien piraten aangehouden. De vijftien bemanningsleden konden de beveiligde ruimte op hun schip ongedeerd verlaten. Foto ANP

De verdachten zitten nog steeds op het fregat in afwachting van een besluit tot vervolging. Demissionair minister Eimert van Middelkoop van Defensie zei vrijdag na afloop van de ministerraad ''zeer verheugd'' te zijn dat het Openbaar Ministerie in Hamburg een arrestatiebevel zal uitvaardigen en daarmee de vervolging op zich wil nemen. Ook zijn collega Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is tevreden. ''Het is heel goed dat de piraten voor de rechter komen en zo hun straf niet zullen ontlopen'', stelde hij.

Tot dusver moest de Tromp opgepakte piraten steeds vrijlaten door een gebrek aan vervolgingscapaciteiten in de regio. Van Middelkoop vindt dat onbevredigend. Een van de tien verdachten is volgens Van Middelkoop een ''recidivist'': hij was al eens eerder aan boord van de Tromp na te zijn opgepakt.

De piraten werden aangehouden buiten het operatiegebied van de EU-missie Atalanta. Omdat het daarmee een Nederlandse actie was, moest Nederland een oplossing vinden. Van Middelkoop hoopte al op een positief signaal van de Duitsers. De verdachten worden mogelijk afgeleverd in Djibouti, ten noorden van Somalië. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden