Duitsland: Verenigde Naties moeten afluisteren veroordelen

Naar aanleiding van de afluisteraffaire leggen Duitsland en Brazilië nog deze week een concept-resolutie voor aan de VN waarin het bespioneren van elektronische communicatie wordt veroordeeld. Dit heeft het Duitse persbureau dpa dat inzage heeft gehad in de tekst, woensdag gemeld.

Redactie
De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel afgelopen juni in Berlijn. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel afgelopen juni in Berlijn.Beeld REUTERS

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn door de Amerikaanse geheime dienst afgeluisterd. Volgens de conceptresolutie moeten maatregelen tegen het terrorisme in overeenstemming zijn met het volkenrecht. Alle staten worden opgeroepen hun nationale wetgeving daaraan te toetsen, evenals hun praktijk wat betreft controle op particuliere communicatie.

Diplomaten gaan ervan uit dat er in de Algemene Vergadering van de VN brede steun komt voor de resolutie. Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend, maar hebben een sterke symbolische waarde. 'Een efficiënte bescherming van de persoonlijke levenssfeer kan alleen wereldwijd worden bereikt. Ik zet in op een breed bondgenootschap van de statengemeenschap voor de bescherming van de privésfeer', aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden