Duitsland trekt 3 miljard extra uit voor vluchtelingen

De regering van Duitsland heeft drie miljard euro extra vrijgemaakt in de begroting van 2016 voor de opvang van vluchtelingen. Daarmee is in totaal zes miljard euro beschikbaar voor vluchtelingenhulp in het land. Dat is de uitkomst van een spoedberaad van de Duitse regering, naar aanleiding van de massale vluchtelingenstroom.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere (links) en Thomas Oppermann, de fractieleider van de Duitse SPD (rechts) tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp in Friedland, Duitsland. Beeld REUTERS
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere (links) en Thomas Oppermann, de fractieleider van de Duitse SPD (rechts) tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp in Friedland, Duitsland.Beeld REUTERS

Voor 2015 is een miljard euro extra beschikbaar voor de verzorging en opvang van vluchtelingen. Daarnaast krijgt het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks 400 miljoen euro erbij voor crisisbeheersing en -preventie. Ook heeft de Duitse regering extra banen beschikbaar gesteld. De federale politie wordt de komende drie jaar met 3000 banen uitgebreid en het federale vrijwilligerswerk kan op tienduizend nieuwe banen rekenen.

Thomas Oppermann, de fractieleider van de sociaaldemocratische partij SPD, liet via Twitter al weten dat de onderhandelingen een goed resultaat hebben opgeleverd.

Het nachtelijke regeringsoverleg kwam er nadat CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, kritiek had geuit op het asielbeleid van de bondskanselier. 'We kunnen als federale republiek op lange termijn niet zo goed als alle vluchtelingen opnemen, als er 28 EU-lidstaten zijn', zo had CSU-leider Horst Seehofer verklaard. 'Geen enkele samenleving kan dat aan.'

Verdeling
Op Europees niveau eist de regering een eensgezinde en eerlijke verdeling en opvang van het aantal vluchtelingen door leden van de EU. Ook wil Duitsland samenwerken in de bestrijding van illegale mensensmokkel en in het oplossen van problemen in de belangrijkste landen van herkomst.

De beslissingen van de regering worden 24 september definitief gemaakt. De Duitse Tweede Kamer zal er dan in oktober over stemmen.

De maatregelen zijn nodig om het enorme aantal vluchtelingen in Duitsland op te kunnen vangen. Alleen al dit weekeinde zijn bijna twintigduizend mensen in het land aangekomen.

Een vluchteling op het station van München houdt een foto van de Duitse bondskanselier Angela Merkel omhoog. Beeld EPA
Een vluchteling op het station van München houdt een foto van de Duitse bondskanselier Angela Merkel omhoog.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden