'Duitsland stelt Volkswagen ultimatum voor oplossing'

Autofabrikant Volkswagen heeft tot en met 7 oktober om met een oplossing te komen voor het schandaal met dieselmotoren. De Duitse transportautoriteit KBA heeft dat ultimatum aan het bedrijf voorgelegd. Dat meldt de Duitse krant Bild.

null Beeld afp
Beeld afp

KBA eist van de fabrikant maatregelen om de uitstoot waarheidsgetrouw te weergeven. Als dat niet gebeurt wordt de goedkeuring ingetrokken. Volkswagen mag dan geen van de gemanipuleerde dieselauto's meer verkopen of verplaatsen. De autoriteit eist van de juridische afdeling van Volkswagen bindende maatregelen en een tijdschema.

Afgelopen week werd bekend dat het Duits autobedrijf met gemanipuleerde software in dieselauto's heeft gesjoemeld met de uitstootwaarden. Volgens Bild werd er bij intern onderzoek naar het dieselschandaal bij Volkswagen bovendien een omstreden document gevonden. Bosch, die de testsoftware voor de dieselauto's leverde, zou in 2007 Volkswagen al hebben gewaarschuwd dat het aanpassen van de software illegaal is. Bosch waarschuwde toen al dat de software enkel bestemd mocht zijn voor interne testen en niet voor het autorijden op de weg.

'Explosief document'
Volkswagen installeerde de software - die detecteert dat de wagen in een testomgeving rijdt en dan veel minder schadelijke stoffen uitstoot - in 11 miljoen dieselwagens. Deze wagens waren in werkelijkheid dus veel vervuilender dan op papier. Bild zegt over 'een explosief document' te beschikken. Bosch wilde tegenover de krant niet reageren en verwees naar de vertrouwelijksheidclausule die het heeft met zijn klant.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden