Duitsland opent jacht op tweede Amerikaanse mol
Het spionageschandaal in Duitsland lijkt zich verder uit te breiden. Volgens Duitse media verdenken de autoriteiten nog een medewerker van de inlichtingendienst BND ervan voor de Amerikanen te hebben gespioneerd. De spionage zou 'nog ernstiger' zijn dan het eerste spionagegeval. De woning en het kantoor van de verdachte werden vanochtend doorzocht. De verwachting is dat hij vandaag nog in hechtenis zal worden genomen.
De onthulling volgt een week na de arrestatie van een andere BND-medewerker die voor de VS zou hebben gespioneerd. Het tweede spionagegeval is volgens ingewijden 'ernstiger' dan het eerste. De verdachte zou op de militaire afdeling van de dienst hebben gewerkt.
De vorige week gearresteerde 31-jarige Duitser bespioneerde voor de VS de speciale Duitse commissie die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA op Duitse bodem. Vorig jaar werd bekend, na onthullingen van klokkenluider Snowden, dat de NSA de afgelopen jaren miljarden Duitse datagegevens heeft verzameld. Ook de smartphone van bondskanselier Angela Merkel was doelwit van de Amerikanen.
De gearresteerde mol is volgens Duitse media diverse malen door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd. Hij zou minstens één keer in de VS zijn geweest om daar verslag uit te brengen en zou 25.000 euro hebben gekregen voor in totaal 218 documenten. Inmiddels heeft hij bekend.
Op het matje
De zaak heeft de toch al fragiele betrekkingen tussen Berlijn en Washington verder onder druk gezet. Het nieuws van deze eerste mol binnen de inlichtingendienst leidde tot veel ophef in Duitsland. De Amerikaanse ambassadeur is op het matje geroepen en de roep om uitzetting van diverse Amerikaanse diplomaten wordt steeds luider.
De Amerikaanse regering probeert volgens de Süddeutsche Zeitung nu de schade te beperken. CIA-directeur John Brennan zou gisteren telefonisch contact hebben gehad met de Klaus-Dieter Fritsche, de chef van de Duitse geheime diensten. Wat de twee precies hebben besproken is niet bekend.