'Duitsland moet Grieken 279 miljard betalen om WOII'
Duitsland is Griekenland 279 miljard euro verschuldigd als compensatie voor schade en leed dat in de Tweede Wereldoorlog is aangericht. Tot dit bedrag komt een speciale Griekse commissie die zich over herstelbetalingen heeft gebogen. Dat heeft de staatssecretaris van Financiën, Dimitris Mardas, gisterenavond meegedeeld in het Griekse parlement.
Het geld zou vooral bedoeld zijn voor slachtoffers, en hun nabestaanden, van de bezetting door de nazi's. De Griekse premier Alexis Tsipras zette de 'herstelbetalingencommissie' vorige week aan het werk, in een poging de exacte schuld vast te stellen. De Grieken claimen al tientallen jaren het recht op schadevergoeding uit Duitsland.
Griekenland zegt over 'verbluffend bewijs' te beschikken dat aanspraken op de miljarden ondersteunt. Het gaat om rapporten van het Amerikaanse leger over de oorlogsschade aan Grieks privé- en staatseigendom, zegt minister van defensie Panos Kammenos.
'De Grieken hebben een punt'
Volgens historicus Eberhard Rondholz is de Griekse claim op herstelbetalingen zo gek nog niet: 'Zelfs de nazi's onderschreven die vordering' - Lees hier het interview.
Slecht voor relatie
De campagne voor vergoeding kreeg de laatste jaren momentum door de bezuinigingsmaatregelen die vanuit Europa zijn opgelegd. In ruil daarvoor zou Griekenland 240 miljard euro ontvangen om een faillissement te voorkomen. Dat Griekenland de beladen kwestie weer oprakelt doet de betrekkingen tussen beide landen, die al overhoop liggen over de noodleningen aan Athene, geen goed.
Onlangs wees Duitsland de eis voor herstelbetalingen echter resoluut af. Volgens het Duitse ministerie van Financiën probeert Griekenland met de claim de aandacht van de echte problemen af te leiden. Bovendien zeggen de Duitsers al aan hun verplichtingen tegenover Griekenland te hebben voldaan, onder andere door een betaling van 115 miljoen Duitse mark in 1960.
Pro Rata poll for @stokokkino1055 Do you agree with parliamentary committee on WWII reparations? Yes 82% No 13% Neither 4% #Greece
— MacroPolis (@MacroPolis_gr) 6 april 2015