Update

Duitsland krijgt voor het eerst vrouwelijke minister van Defensie

De nieuwe Duitse regering is een mengeling van oude en nieuwe gezichten. Dat bleek zondag bij de presentatie van de ministers die de regeringspartijen mogen leveren. Zo keert de voormalige Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier op dezelfde post terug. Alleen de benoeming van Ursula von der Leyen tot minister van Defensie was onverwacht. Zij is de eerste Duitse vrouw die minister wordt in een sector die door mannen wordt gedomineerd.

Redactie
Defensieminister Von der Leyen (links) en Merkel tijdens een verkiezingsbijeenkomst in september. Beeld reuters
Defensieminister Von der Leyen (links) en Merkel tijdens een verkiezingsbijeenkomst in september.Beeld reuters

De SPD mag zes van de in totaal zestien ministers leveren. SPD-leider Sigmar Gabriel wordt vicekanselier en minister van economische zaken. Hij krijgt de taak om de overgang van nucleaire energie naar duurzame energie te leiden. Gabriel beschreef Steinmeier, die van 2005 tot 2009 ook al minister van buitenlandse zaken was, als een van Duitslands voornaamste deskundigen op het gebied van buitenlandbeleid.

De SPD krijgt ook de ministeries van arbeid en sociale zaken (Andrea Nahles), justitie (Heiko Maas), gezinszaken (Manuela Schwesig) en natuur (Barbara Hendricks) onder zijn hoede.

Merkel blijft bondskanselier
Angela Merkel blijft bondskanselier. Daarnaast mag de CDU de kabinetschef en vijf ministers leveren. Eerder lekte al uit wie dat gaan worden. De nieuwe kabinetschef wordt Peter Altmaier. Op het ministerie van binnenlandse zaken blijft Thomas de Maizière de scepter zwaaien, het ministerie van financiën blijft in handen van Wolfgang Schäuble en minister van defensie wordt Ursula von der Leyen. Von der Leyen is de eerste vrouw die deze positie bekleedt. Hermann Gröhe wordt minister van volksgezondheid en de post onderwijs gaat naar Johanna Wanka.

De CSU heeft drie ministers in de nieuwe regering. Het ministerie van verkeer en digitale infrastructuur gaat naar Alexander Dobrindt, het ministerie van voeding en landbouw naar Hans-Peter Friedrich, die eerder minister van binnenlandse zaken was. Gerd Müller neemt het ministerie van ontwikkelingssamenwerking voor zijn rekening.

De Bondsdag geeft Merkel naar verwachting dinsdag groen licht voor een derde termijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden