Update

Duitsland kiest voor verandering

Angela Merkel brengt eerder op zondag haar stem uit. Foto ANP Beeld
Angela Merkel brengt eerder op zondag haar stem uit. Foto ANP

BERLIJN - Duitsland heeft tijdens de zwaarste economische crisis in jaren voor verandering gekozen. Het land krijgt een regering van christendemocraten (CDU/CSU) en liberalen (FDP) onder leiding van de huidige bondskanselier Angela Merkel (CDU). Dat is de algemene verwachting na de parlementsverkiezingen zondag, waarbij heel wat records sneuvelden.

''We hebben ons verkiezingsdoel bereikt: een stabiele meerderheid voor een nieuwe regering'', verklaarde Merkel 's avonds voor jubelende aanhangers in het hoofdkwartier van haar partij in Berlijn. Daarmee neemt de Bondsrepubliek afscheid van de grote coalitie van christendemocraten en sociaaldemocratische SPD, die vier jaar regeerde.

De SPD boekte haar slechtste resultaat ooit bij verkiezingen voor de Bondsdag en geldt als de grote verliezer. Volgens de prognoses van Duitse omroepen kwam de partij niet verder dan 22 tot 23 procent, een drastisch verlies van ruim 10 procentpunten. Het tot nu toe slechtste resultaat sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949 werd in 1953 met 28,8 procent behaald.

De christendemocratische partijen leden licht verlies en kwamen uit op ruim 33 procent. De CDU deed het alleen de eerste keer in 1949 nog slechter. CDU en CSU blijven wel veruit de grootste fractie in het parlement.

De overige drie partijen in de Bondsdag kregen meer stemmen dan ooit. De FDP eindigde als derde met bijna15 procent. De liberalen, die elf jaar in de oppositie zaten, leverden daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de gedeeltelijke machtswisseling in Berlijn.

De partij Die Linke, een verband van ex-communisten en ontevreden ex-SPD'ers, kwam uit op ruim 12 procent. De Groenen tenslotte behaalden ruim 10 procent.

De christendemocraten en de liberalen gaven al voor de verkiezingen aan samen te willen regeren in een zogenoemde zwartgele coalitie. Merkel maakte herhaaldelijk duidelijk met de FDP de problemen in het land beter te kunnen aanpakken dan met de sociaaldemocraten.

De SPD van kanseliersuitdager Frank-Walter Steinmeier is klaarblijkelijk vervreemd van een deel van haar achterban. ''Het is een bittere dag voor de Duitse sociaaldemocratie'', zei Steinmeier in een eerste reactie zondagavond in de partijcentrale in Berlijn. Andere SPD-kopstukken spraken over een desastreuze nederlaag.

In de grote coalitie verloren de sociaaldemocraten aan identiteit, menen waarnemers. De pensioenleeftijd werd verhoogd naar 67 jaar. In de strijd tegen terrorisme kwamen er strengere wetten. Steinmeier zal als vicekanselier en minister van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk worden opgevolgd door FDP-voorzitter Guido Westerwelle.

Ruim 62 miljoen Duitsers mochten zondag hun oordeel geven. De opkomst bereikte een nieuw dieptepunt met ongeveer 72 procent: zeker 5 procentpunten onder het resultaat van vier jaar geleden, toen 77,7 procent kwam opdagen.

De nieuwe Piratenpartij, die onder meer strijdt voor een internet zonder censuur, behaalde zo'n 2 procent. Door de kiesdrempel van 5 procent, die een versplintering van de Bondsdag moet voorkomen, komen de Piraten echter niet in het parlement. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden