Update

Duitsland in de ban van dodelijke bacterie

Een bacterie grijpt om zich heen in Duitsland. Zeker een persoon is er aan overleden, mogelijk zelfs drie. Van het noorden tot het zuiden van het land zijn al bijna vijfhonderd mensen besmet. Dat aantal loopt snel op, meldden de Duitse gezondheidsdiensten.

Beeld AFP

Het eerste slachtoffer is een 83-jarige vrouw, die zaterdag stierf. Ze woonde in Diepholz in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen. Twee andere overleden vrouwen vertoonden symptomen van de bacterie, maar een besmetting is nog niet met zekerheid vastgesteld. Ze woonden in Bremen en in de buurt van Hamburg.

Daar zal het niet bij blijven, vreest directeur Reinhard Burger van het Robert Koch Instituut in Berlijn, de overheidsinstelling voor ziektebestrijding en -preventie. Meer dan tachtig mensen hebben ernstige nierklachten en bloedarmoede, volgens Burger ,,verschrikkelijk veel'', en een daling is niet in zicht.

Heftige bloedingen, braken en koorts

De boosdoener is de bacterie EHEC, wat staat voor enterohemorragische E. coli. De naam geeft aan dat de patiënt last krijgt van heftige bloedingen (hemorragie) in de darmen (entero). Dat bloed komt via diarree naar buiten. De infectie kan bovendien gepaard gaan met braken, misselijkheid, koorts en buikkrampen en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken.

Een van de patiënten is Janne Fielitz (34). Zij ligt in quarantaine in een ziekenhuis in Hamburg. Donderdagavond kreeg ze de eerste klachten. ,,Ik moest om het half uur naar de wc. Een deel van de nacht heb ik daar zelfs geslapen'', vertelt ze. Met een dialyse willen de artsen haar nieren reinigen.

Besmetting

De Duitse autoriteiten zoeken met man en macht naar de bron van de besmettingen. De EHEC-bacterie komt van nature voor in de darmen van herkauwers, zoals koeien. Mogelijk is de bacterie via bemesting van akkers op groentegewassen terechtgekomen. Wanneer het eten voor de bereiding niet goed wordt gewassen, kunnen mensen de bacterie binnenkrijgen.

Laboratoria controleren daarom alle soorten groentes, van wortels tot radijsjes en van spinazie tot sla. Dat heeft vooralsnog niets opgeleverd. De autoriteiten raden consumenten aan om eten goed schoon te maken en op te warmen. ,,Ik zou voorzichtig zijn met rauwkost en sla'', voegt de gezondheidsdienst van Bremen eraan toe.

Boerenorganisaties benadrukken dat groentes niet worden begierd, en dat het sproeien van mest dus geen oorzaak van de EHEC-uitbraak kan zijn. ,,Mest kan de smaak beïnvloeden en leiden tot plantenziektes. Alleen weilanden met tarwe, maïs en koolzaad worden besproeid, maar dat gebeurt nog voor het zaaien'', zegt een woordvoerder van de land- en tuinbouworganisatie in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

In Nederland zijn nog geen EHEC-besmettingen bekend.

Beeld EPA
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden