Duitsland: Geen extreem-rechts netwerk in Europa

Het hoofd van de buitenlandse inlichtendienst van Duitsland heeft vandaag tijdens een persconferentie gezegd dat er geen netwerk van extreem-rechtse terroristische groeperingen bestaat in Europa. De uitspraak volgt een week na de de twee bloedige aanslagen in Oslo door een extreem-rechtse islamofoob. Dat meldt persbureau AFP.

Redactie/ AFP
Duits minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich. Beeld ap
Duits minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich.Beeld ap

'We hebben geen aanwijzingen gevonden van het bestaan van een militante rechtste organisatie die over de Europese grenzen heen opereert, en evenmin sporen gevonden van een internationaal extreem-rechts terrorisme' aldus Ernst Urhlau, president van de Duitse federale inlichtingendienst (BND).

De dader van de aanslagen in Oslo, de Noorse terrorist Anders Behring Breivik, had in een manifest van circa 1500 pagina's, dat hij voor zijn moordende raid op internet plaatste, onder meer getuigd over zijn nauwe banden met extreem-rechtse organisaties doorheen heel Europa.

Geen neonazi

Toch concludeerde de Duitse binnenlandse inlichtingendienst (Federale Dienst voor de Bescherming van de Grondwet) eerder deze week na lezing van het document niet te kunnen besluiten dat Breivik een neonazi is. 'Zijn ideologieën zijn daarvoor te troebel en diffuus' aldus het rapport.

De minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, zei woensdag 'in het bijzonder bezorgd te zijn' over zogenaamde solitaire nationalisten met extreme ideologieën binnen Duitsland. Friedrich zei dat het niet uit te sluiten viel dat extremisten zoals Breivik ook in Duitsland kunnen toeslaan, en had daarop bevolen het onderzoek naar de handel en wandel van extremistische groeperingen op te voeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden