'Duitsland draait op voor schuldencrisis vanwege Holocaust'

Duitsers willen Griekenland alleen maar uit de crisis redden omdat ze lijden aan een dwangmatig schuldgevoel over de Holocaust. Dat schrijft de omstreden Duitse econoom Thilo Sarrazin in een nieuw boek met de titel 'Duitsland heeft de euro niet nodig'.

Elise Kuit
Thilo Sarrazin. Beeld epa
Thilo Sarrazin.Beeld epa

Sarrazin is een voormalig lid van de Raad van Bestuur van de Deutsche Bundesbank en politicus namens de socialistische partij SPD, die momenteel in de oppositie zit.

Sarrazin zorgde twee jaar geleden al voor controverse met het boek 'Duitsland heft zich op'. Daarin stelde de oud-senator dat de instroom van islamitische migranten het nationale IQ drastisch naar beneden haalde, waardoor de Duitse kenniseconomie schade opliep.

Dit keer beweert Sarrazin dat de Duitsers lijden aan een schuldcomplex vanwege het vermoorden van meer dan 6 miljoen joden, zigeuners en homoseksuelen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dat schuldcomplex zou ertoe leiden dat Duitsland zich 'verplicht' voelt om onder meer Griekenland te helpen de schuldencrisis te boven te komen.

Duitse reflex
Sarrazin spreekt in zijn boek van een 'Duitse reflex'. 'We vinden dat we het alleen maar kunnen goedmaken door al onze belangen en al ons geld in Europese handen te leggen,' citeert het blad Der Spiegel het boek.

Het boek zorgt volgens Der Spiegel voor de nodige controverse in het land. Zo beschuldigt de partijleider van de groenen, Jürgen Trittin, Sarrazin ervan de Tweede Wereldoorlog te misbruiken om aandacht voor zijn standpunten te krijgen.

De christendemocratische CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, veegt de argumentatie van Sarrazin van tafel met het argument dat hij er simpelweg naast zit. 'De euro is een succesverhaal', liet een woordvoerder van de partij weten aan Der Spiegel.

Ook vanuit zijn eigen partij SPD is de kritiek niet mals. Carsten Schneider, net als Sarrazin lid van de SPD, beschuldigt zijn collega ervan te willen provoceren. 'Zijn kritiek op de euro is nationalistisch en reactionair', aldus Schneider.

De auteur krijgt met zijn boek enkel steun vanuit extreemrechtse hoek. De nationalistische partij NPD steunt Sarrazin in diens overtuiging dat Duitsland lijdt aan een 'psychpathologisch schuldcomplex, dat 67 jaar na de oorlog de wensen van andere landen in vervulling doet gaan'.

Het feit dat Duitsland de noodlijdende Grieken wil helpen, is daar volgens een woordvoerder van de partij het bewijs van. 'Het bewijst dat Duitsland nog steeds gevoelig is voor chantage'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden