Duitsers willen geen Turkstalige scholen

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel voelt niets voor het voorstel van haar Turkse collega Recep Tayyip Erdogan om in Duitsland Turkstalige vwo-scholen te beginnen. Ze vindt dat Turkse kinderen en jongeren in de Bondsrepubliek principieel naar een Duitstalige school moeten.

Merkel zegt dat vrijdag in de krant Passauer Neue Presse. Volgens de christendemocrate leidt het idee van Erdogan tot niets. Haar afwijzende reactie komt enkele dagen voor haar reis naar Turkije. De Duitse bond van leraren vindt dat Merkel tijdens haar bezoek volgende week duidelijk moet maken dat de Turkse regering zich niet met de binnenlandse aangelegenheden van Duitsland moet bemoeien.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, vindt dat Erdogan de Duitse bevolking provoceert. De Turkse premier geeft steeds meer blijk van een nieuw Turks imperialisme en nationalisme, ''die voor ons Duitsers onverdraaglijk is'', aldus Hermann in de krant tz.

Ook Turkse organisaties uitten kritiek op het voorstel en spreken over een grote fout. Volgens Erdogan helpen Turkstalige scholen bij de integratie, omdat Turken pas een andere taal zouden kunnen leren als ze hun moedertaal beheersen. Maar volgens de voorzitter van de Turkse Gemeente in Duitsland, Kenan Kolat, klopt dat niet. (ANP)

Angela Merkel en haar Turkse collega Recep Tayyip Erdogan na een persconferentie. ANP Beeld
Angela Merkel en haar Turkse collega Recep Tayyip Erdogan na een persconferentie. ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden