PlusReportage

Duitsers negeren oproep en komen gewoon naar Nederland

Vakantie vieren in een stacaravan, klussen aan de boot of gewoon een bloemetje halen: de marechaussee spreekt Duitsers bij de grens aan dat vooral níet te doen. Maar velen rijden gewoon door, blijkt tijdens een controle bij de Roermondse overgang.

Beeld ANP

“Het is echt niet verstandig om nu naar Nederland te gaan.” De stem van marechaussee Christian Stahmer klinkt dwingender als hij op de N280 bij Roermond voor de tweede keer aan een Duitse familie moet uitleggen dat reizen zonder dringende noodzaak niet de bedoeling is in de strijd tegen het coronavirus. Op het dak van de auto staan vier fietsen. In de auto zitten een vader, moeder en twee kinderen die naar een tv-scherm turen dat bevestigd is aan de hoofdsteun.

Alsof het nieuws over de corona-uitbraak hen compleet is ontgaan, zijn ze vanmorgen met een volgepakte auto op pad gegaan om te genieten van een onbezorgde vakantie bij de Maasplassen in Roermond. “Ja maar, ik heb al honderd kilometer gereden en we blijven alleen met de familie bij elkaar,” legt de bestuurder zijn situatie uit.

Het probleem is, drukt Stahmer deze familie nog eens op het hart, dat hij niet de enige is die er zo over denkt. “En dan staan de campings straks toch vol en dat willen we niet.”

De marechaussee spreekt Duitsers aan om thuis te blijven, maar velen houden zich er niet aan.Beeld ANP

Genegeerd

In één uurtje komen er alleen al bij de Roermondse grensovergang 83 Duitsers voorbij. Het zijn niet allemaal vakantievierders, zo blijkt. De een wil zijn boot in een jachthaven bij de Maasplassen afgooien, een ander gaat ernaartoe om te klussen aan een boot die er al ligt. Een ouder echtpaar is op weg naar een tuincentrum om een bestelling af te halen, een man komt voor een bloemetje voor zijn jarige schoonvader naar Nederland. Want ja, zijn vader is maar één keer per jaar jarig en vandaag zijn de winkels in Duitsland dicht, klinkt het door het autoraampje.

Er verschijnt zelfs een man die in het holst van de nacht uit Beieren is vertrokken om een zieke schoonvader van in de tachtig te bezoeken. “Iemand dus in de risicogroep,” vertelt een marechaussee hoofdschuddend aan een collega.

Allemaal krijgen ze te horen dat ze beter rechtsomkeert kunnen maken, want echt dringend zijn al deze redenen niet te noemen. Maar velen geven gewoon plankgas richting Nederland. Van de 83 Duitsers die in dit uur zijn aangesproken kozen 49 ervoor hun weg te vervolgen. Sommige overigens met een wél dringende reden, zoals de man die een afspraak heeft bij de tandarts om iets aan zijn losgeraakte implantaten te laten doen.

Irritaties

De doorrijders leiden soms tot irritaties bij marechaussees die in de brandende zon hun werk proberen te doen maar niet altijd even serieus genomen worden. Ze staan echter machteloos. De bestuurders dwingen om te keren mogen ze niet. Boetes uitschrijven evenmin. Ze kunnen de Duitsers alleen aanspreken op hun onverantwoordelijke gedrag, omdat de Nederlandse grens met Duitsland nog gewoon open is. Dit in tegenstelling tot de situatie met België. Daar hebben onze zuiderburen de grens wel hermetisch afgesloten. Op sommige plekken staan zelfs blokkades van containers.

Een gesloten grensovergang zou het werk van de marechaussee bij de oostgrens van ons land zeker makkelijker maken. “Alleen gaat de politiek daarover,” zegt brigadecommandant Boy van Loon van de marechaussee in Limburg. “Maar als ik zie wat er nog over de grens komt dan is dat nog best heel veel.”

Ook de Duitse familie die vakantie wil vieren bij de Maasplassen besluit gewoon de reis voort te zetten. Marechaussee Christian Stahmer kan alleen maar hopen dat zijn boodschap in de hoofden van deze en veel andere doorrijders blijft hangen. “Het moet toch niet lekker voelen om zo aangesproken te worden, denk ik dan maar. Hopelijk leidt dat later toch tot het besef dat het niet verstandig is wat ze doen.”

Voor niets staat hij er in elk geval niet. Door zo’n controle te houden krijgen ze gedetailleerd inzicht in wie de grens overkomt en vooral met welk doel. Dat is informatie die in de toekomst wellicht tot strengere maatregelen zou kunnen leiden. 

En ja, er bestaan ook nog Duitsers die wel vatbaar zijn voor de boodschap van de marechaussee. Zoals de man die er door zijn vrouw op uit is gestuurd om room te halen voor het paasdiner. “Ik wist niet dat wij de grens niet over mochten, maar jullie hebben helemaal gelijk,” zegt hij. Zijn vrouw moet maar een andere oplossing verzinnen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden