Update

Duitser Bach volgt Rogge op als voorzitter IOC

De Duitser Thomas Bach is dinsdag tijdens het 125ste congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gekozen tot voorzitter. Bach volgt de Belg Jacques Rogge op die de maximale termijn van 12 jaar het hoogste sportambt bekleedde.

Thomas Bach. Beeld getty
Thomas Bach.Beeld getty

Bach (59) gold als favoriet. Nadat de Taiwanees Wu Ching-Kuo in de eerste stemronde was afgevallen, behaalde de Duitse jurist in de tweede stemronde al een absolute meerderheid ten opzichte van zijn vier overgebleven tegenstrevers.

Bach werd gekozen voor 8 jaar; die termijn kan nog met 4 jaar worden verlengd. De oud-schermer uit Tauberbischofsheim was de laatste jaren al vicevoorzitter onder Rogge. Bach was sinds 1991 IOC-lid.

Bach wil voorzitter zijn voor iedereen
Meteen nadat hij in Buenos Aires was gekozen tot negende voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), nodigde Thomas Bach ook zijn concurrenten en de IOC-leden die niet op hem hadden gestemd, uit. 'Ik wil een voorzitter zijn voor iedereen. Mijn deur, mijn oren en mijn hart zijn altijd open', sprak de opvolger van Jacques Rogge.

'Ik dank mijn vrienden en collega's die op me gestemd hebben. Het is een overweldigend teken van vertrouwen. Ik heb groot respect voor mijn opponenten en hen die niet op mij stemden. Ik wil ook jullie vertrouwen winnen', sprak Bach, de eerste Duitser die het IOC gaat leiden. 'Ik ken de grote waarde van het voorzitterschap. Eenheid in diversiteit, is mijn motto.'

Grote meerderheid voor Bach
Thomas Bach werd in de tweede stemronde met grote meerderheid gekozen tot voorzitter van het IOC. De Duitser kreeg 49 stemmen, Richard Carrión uit Puerto Rico volgde met 29, daarna kwam Ng Ser Miang uit Singapore (6).

De Zwitser Denis Oswald kwam niet verder dan vijf stemmen. Voormalig hoogspringer Sergei Boebka uit Oekraïne sloot de rij met 4. Wu Ching-Kuo uit Taiwan was al in de eerste ronde afgevallen.

Merkel: verkiezing Bach indrukwekkend
Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland feliciteerde dinsdag haar landgenoot Thomas Bach met diens verkiezing tot voorzitter van het IOC. 'Indrukwekkend', noemde de politica dat. 'Dat u deze hoogste sportpolitieke baan krijgt, geeft aan hoeveel vertrouwen u binnen de olympische familie geniet.'

'Ik verheug me er bovendien op dat Duitsland er weer iemand met een functie op het hoogste internationale niveau heeft bijgekregen', vervolgde Merkel.

Beckenbauer
Voetballegende Franz Beckenbauer sloot zich hierbij aan. 'Ik ken Thomas al 40 jaar. Dat hij nu de hoogste sportfunctie van de wereld heeft, is fantastisch. Ik wens hem hiermee veel geluk.'

Thomas Bach. Beeld getty
Thomas Bach.Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden