Duitse vluchtelingencentra soms overvol

Het groeiend aantal asielzoekers in Duitsland leidt in sommige deelstaten tot problemen. De asielzoekerscentra in bijvoorbeeld de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg zijn overvol. In Nedersaksen, dat aan Groningen en Drenthe grenst, kunnen de centra de aanwas nog maar net aan.

Elders is er nog voldoende ruimte, leert een rondgang langs de deelstaten. De regering van Noord-Rijnland-Westfalen overweegt een vijfde centrum in te richten. Asielzoekers worden soms tijdelijk in een hotel ondergebracht. Het centrale bureau voor de eerste opvang van Baden-Württemberg in de stad Karlsruhe kan de drukte niet meer aan, wat tot spanningen heeft geleid. Sommige asielzoekers zijn daarom in ijlings ingerichte centra ondergebracht.

De meeste asielzoekers in de zuidelijke deelstaat komen uit het vroegere Joegoslavië, Pakistan, Irak, Iran, Afghanistan en Syrië. Het aantal asielzoekers steeg er van ongeveer 1900 in 2006 tot rond 5300 in 2011.

In de oostelijke en noordelijke deelstaten, zoals Saksen, Thüringen en Hamburg, zijn er geen problemen met de opvang, maar in Saksen steeg het aantal aanvragen wel flink.

Het aantal asielaanvragen in Duitsland steeg in juli tot 4498. Dat is 15,3 procent meer dan in de maand ervoor. Vergeleken met juli 2011 was er een stijging met meer dan 30 procent. Volgens een prognose van het landelijk bureau voor migratie en vluchtelingen komen er dit jaar meer dan 50.000 vluchtelingen naar Duitsland.

In België is het aantal asielzoekers dit jaar juist gedaald. Dit jaar hebben er zich 14.478 gemeld, wat ongeveer 1200 minder is dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden