Duitse regering: nieuwe Windows 8 heeft 'achterdeurtje voor NSA'

ICT-deskundigen van de Duitse overheid achten Windows 8 niet geschikt voor gebruik door de overheid. Toekomstige versies van Windows' besturingssysteem zouden namelijk een 'achterdeurtje' bevatten dat niet meer gesloten zou kunnen worden. Daardoor zou Microsoft op afstand controle hebben over de hard- en software op de aangesloten computers.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Dat schrijft Zeit Online op basis van interne overheidsdocumenten. De zorgen van de experts gaan voornamelijk over een techniek die bekend staat als trusted computing. Simpel gezegd zorgt die ervoor dat de computer zich op een vooraf bepaalde manier gedraagt. Zo wordt bepaald welke software wel en niet gebruikt kan worden. Trusted computing is bedoeld om de computer te beschermen tegen zaken als virussen en trojaanse paarden, maar het is ook omstreden omdat het de controle bij de gebruiker weg zou halen en steeds meer bij de leverancier zou neerleggen.

Trusted computing is niet nieuw: het wordt al tien jaar gebruikt en is behalve door Microsoft ook al gestandaardiseerd door onder andere Intel, IBM, HP en Cisco. De nieuwe versie van de speciale chip die bij trusted computing wordt gebruikt, de Trusted Platform Module (TPM) 2.0, zou volgens de Duitse computerexperts echter een extra risico vormen, omdat deze nu standaard zal zijn ingeschakeld en niet meer volledig kan worden uitgezet. Bovendien zou de controle van het systeem meer bij Windows komen te liggen.

Snowden
En als Microsoft op afstand de controle heeft over de computer, geldt dat ook voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, zo vrezen de ICT-experts. In Duitsland heerst al maanden onrust over Amerikaanse afluisterpraktijken, naar aanleiding van geheime documenten afkomstig van klokkenluider Edward Snowden. Daarin staat dat NSA elke maand gemiddeld een half miljard telefoontjes, e-mails en sms'jes in Duitsland zou monitoren. En Microsoft is één van de bedrijven die ervan worden beschuldigd NSA daarbij te helpen.

Microsoft heeft die betrokkenheid altijd ontkend. Het bedrijf zegt alleen te reageren op geldige dataverzoeken van autoriteiten, en diensten als NSA geen ongebreidelde toegang te geven. In een reactie op het bericht van Zeit Online zegt Microsoft tegenover techsite Webwereld dat gebruikers TPM 2.0 wel degelijk kunnen resetten voor autorisatie door een ander besturingssysteem naar keuze. Gebruikers zouden dus niet vastzitten aan een Windows-pc met TPM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden