Plus

Duitse rechter: arts mag stervenshulp bieden

Stervenshulp, zoals artsen tot 2015 gaven aan uitzichtloos zieke patiën­ten, is weer toegestaan in Duitsland. Het verbod op de stervenshulp is in strijd met de grondwet.

Roger Kusch, voorzitter van de pro-euthanasie groep Verein fuer Sterbehilfe, tijdens een zitting van het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe. Het Hof oordeelde dat stervenshulp is toegestaan.Beeld EPA/Thorsten Wagner

De vier jaar oude wet die het artsen onmogelijk maakte om zieke mensen medicijnen te geven als zij voor suïcide kozen, is door de hoogste rechter in Duitsland nietig verklaard. Het verbod op de stervenshulp is in strijd met de grondwet, die het individu het recht geeft over zichzelf te beslissen, bepaalde het Constitutionele Hof in Karlsruhe woensdag.

Volgens het hof is de wet uit 2015 daardoor ook in strijd met het recht van het individu om zijn eigen levenseinde te kiezen. Hij raadt de wetgever aan om op andere manieren te voorkomen dat mensen zelfdoding overwegen, bijvoorbeeld door het aanbod palliatieve medicijnen te vergroten.

De Duitse regering wilde met de nieuwe wet verhinderen dat organisaties als het Zwitserse Dignitas, die terminaal zieke mensen helpt bij hun doodswens, hun vleugels zouden uitslaan. Het idee dat zieken tegen betaling medicijnen konden bestellen om hun eigen dood te bespoedigen, was een schrikbeeld. 

Maar hoewel in de wet stond dat ‘zakelijke’ stervenshulp verboden was, bleek uit de toelichting dat ook artsen die ernstig zieke patiënten bijstonden met stervenshulp, dat niet langer mochten. Omdat zij bij herhaling zulke hulp bieden, werd dat gezien als ‘zakelijk’. Ze riskeerden een gevangenisstraf en geldboete.

Voorwaarden

Het bleef mogelijk voor vrienden en familie om bijvoorbeeld een paar pillen op een nachtkastje te leggen, die de patiënt moest innemen. Maar artsen mochten dat niet meer doen.

De weer toegestane stervenshulp is wel met voorwaarden omgeven. Er moet altijd een derde persoon bij betrokken zijn, naast patiënt en arts. Artsen zijn nooit verplicht een verzoek om stervenshulp uit te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden