Duitse president boycot Spelen in Sotsji

De Duitse bondspresident Joachim Gauck gaat in februari niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat heeft het Duitse opinieblad Der Spiegel bekend gemaakt. Gauck wil hiermee een statement maken tegen de mensenrechtenschendingen en onderdrukking van de oppositie in Rusland.

Redactie
De Duitse bondspresident Joachim Gauck. Beeld AFP
De Duitse bondspresident Joachim Gauck.Beeld AFP

Het bureau van de bondspresident zou Rusland afgelopen hebben laten weten dat Gauck thuisblijft.

De Duitse president laat Der Spiegel weten dat zijn beslissing om de Winterspelen in Sotsji te boycotten zeker niet als een geringschatting naar de atleten opgevat moet worden. Hij zal de Duitse deelnemers op 24 februari bij hun terugkeer in München ontvangen.

Veel discussie
Over de Winterspelen in Sotsji, die in februari 2014 plaatsvinden, is de afgelopen maanden veel discussie geweest - met name over de vraag of de Spelen plaats moeten vinden in een land dat het niet altijd even nauw met de mensenrechten neemt. Mikpunt van kritiek is een wet die de Russische Doema in juni heeft aangenomen en die een verbod uitvaardigt op 'homoseksuele propaganda' onder minderjarigen.

Gauck, die een verleden heeft in de Oost-Duitse burgerrechtenbeweging, heeft meermaals kritiek geuit op gebreken in de rechtsstaat in Rusland. Ook is hij niet te spreken over de tegenwerking die kritische media ervaren. Sinds hij in maart 2012 president werd, heeft hij nog geen officieel bezoek aan Rusland gebracht.

De Duitse president bezocht eerder wel de Olympische Spelen en Paralympics in Londen in de zomer van 2012. Volgens de woordvoerster van de president is het echter geen regel dat een bondspresident afreist naar de Winterspelen. In 2010 ging toenmalig president Horst Köhler ook niet naar de Spelen in Vancouver in Canada.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden