Duitse politie houdt 3500 vluchtelingen tegen bij grens

Een toenemend aantal vluchtelingen probeert via Oostenrijk noorderbuur Duitsland te bereiken. Dinsdag, op de tweede dag van verscherpte grenscontroles in de deelstaat Beieren, zijn tot middernacht zo'n 3500 asielzoekers geteld. Een dag eerder ging het nog om ongeveer 1200 mensen.

Lange rijen voor de Duits-Oostenrijkse grens. Beeld afp
Lange rijen voor de Duits-Oostenrijkse grens.Beeld afp

De vluchtelingen werden door agenten tegengehouden en naar een verzamelpunt in de grensplaats Freilassing gebracht. Vandaaruit worden ze over opvangcentra verdeeld. Behalve asielzoekers trof de politie aan de grens bij Rosenheim ook mensensmokkelaars aan. Dertien mensenhandelaren zijn opgepakt.

De Duitse politie controleert niet alleen de grens met Oostenrijk extra. Ze let ook meer op de grenzen langs Zwitserland en Frankrijk. 'Het zijn erg plaatselijke en tijdelijke controles', aldus een politiewoordvoerder.

Volgens schattingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken komen dit jaar ongeveer 800.000 vluchtelingen Duitsland binnen. De leider van de Duitse sociaaldemocraten, plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel, denkt echter dat dat aantal wel kan oplopen tot een miljoen.

Spreiding van 40.000 opvangplaatsen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde de zestien deelstaten meer financiële steun. Allereerst gaat de overheid 40.000 opvangplaatsen creëren voor de vluchtelingen. Getracht wordt om de spreiding van vluchtelingen over Duitsland zo goed mogelijk te regelen.

'Het belangrijkste nu is om een geordend en transparant proces te creëren om de grote aantallen vluchtelingen op te vangen', aldus Merkel. 'Het land in zijn geheel moet een inspanning leveren.'

Vorige week beloofde de Duitse overheid al 6 miljard euro steun voor de opvang van vluchtelingen, waarvan ruim de helft voor de deelstaten en de gemeenten bestemd was. Maar die vragen nu meer en snellere bijstand. Daarnaast opperden sommigen dat er ook werk moet gemaakt worden van een snelle integratie van de vluchtelingen.

'We hebben een nationaal pact nodig, ook met bedrijven, vakbonden en de burgersamenleving', zei de premier van Rijnland-Palts, Malu Dreyer. Ze pleitte, samen met haar collega Horst Seehofer uit Beieren, ook voor een snellere afhandeling van de asielaanvraag. Diegenen wiens aanvraag afgewezen wordt, zouden het land moeten verlaten.

Treinverkeer Salzburg stilgelegd
Ook in Oostenrijk worden vanaf woensdag strengere grenscontroles gehouden. Vooral de grenzen met Slowakije, Hongarije, Slovenië en Italië worden scherp in de gaten gehouden. Het leger helpt met het realiseren van deze grensbewaking.

Op het centraal station in het Oostenrijkse Salzburg was het dinsdag onrustig vanwege de onverwachte komst van honderden vluchtelingen. Mensen liepen op het spoor om de trein naar Duitsland te halen, waardoor het treinverkeer korte tijd werd stilgelegd.

Veel vluchtelingen waren naar het station gekomen met de taxi en met particulieren die hen een lift hadden gegeven. Het station was op een gegeven moment overvol. Vrouwen en kinderen mochten instappen, maar sommige jonge mannen niet. Dat leidde tot boze reacties. 's Avonds vertrokken uiteindelijk zevenhonderd vluchtelingen richting Duitsland.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden