Duitse oud-president Wulff moet terechtstaan

De voormalige Duitse president Christian Wulff moet voor de rechter verschijnen. Zijn proces bij de rechtbank in Hannover begint op 1 november. Wulff wordt ten laste gelegd dat hij derden voordelen gaf en van hen ook voordelen aannam.

De Duitse oud-president Christian Wulff met zijn vrouw Bettina. Beeld REUTERS
De Duitse oud-president Christian Wulff met zijn vrouw Bettina.Beeld REUTERS

Bij de aanklacht gaat het concreet om een reis van Wulff, toen nog premier in de deelstaat Nedersaksen, naar München in oktober 2008. Wulff bezocht daar het Oktoberfest, 's werelds grootste bierfestival. Wulff verbleef in het hotel Bayrischer Hof. De rekening voor dat verblijf, achthonderd euro, werd betaald door filmproducent David Groenewold.

Kort na terugkeer in Hannover schreef Wulff op officieel briefpapier een bedelbrief voor Groenewold. Volgens de aanklager betaalde Groenewold Wulffs hotelrekening in ruil voor diens inspanningen om bij derden geld voor zijn filmproject los te weken. Wulff beweert er niets van geweten te hebben dat Groenewold zijn hotelrekening in München betaalde.

Justitie heeft vier officieren op de zaak gezet. Het dossier omvat meer dan twintigduizend bladzijden. Er zijn honderd getuigen gehoord. In eerste instantie legde justitie Wulff corruptie voor. Die aanklacht is nu dus afgezwakt. Eerder wees Wulff een schikkingsvoorstel af.

Wulff, die in juli 2010 bondspresident was geworden, trad in februari 2012 af nadat justitie had gevraagd zijn immuniteit op te heffen. Wulff lag toen al enkele maanden onder vuur vanwege reisjes die ondernemers voor hem zouden hebben betaald, en een onduidelijke financiering van zijn woning. Daarnaast had Wulff media die over de voorvallen wilden berichten gedreigd met maatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden