Duitse minister: 'Verdeel paardenvlees onder armen'

De Duitse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Dirk Niebel, pleit ervoor om producten met paardenvlees die uit de handel zijn genomen, niet te vernietigen, maar te verdelen onder de armen. Hij zei dit zaterdag in het Duitse blad Bild.

CDU-Politicus Hartwig Fischer in het midden. Beeld Beeld: Website Bild
CDU-Politicus Hartwig Fischer in het midden.Beeld Beeld: Website Bild

'Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger. Ook in Duitsland zijn er jammer genoeg mensen die het financieel krap hebben om zelfs levensmiddelen te kopen. Ik vind dat we hier in Duitsland niet zomaar goed voedsel kunnen weggooien', aldus Niebel (FDP).

De minister steunde hiermee het voorstel van CDU-parlementslid Hartwig Fischer die erop had aangedrongen om producten met paardenvlees dat niet schadelijk is voor de volksgezondheid onder de armen te verdelen en niet te vernietigen. Zelf at Fischer voor de camera lasagne waarin paardenvlees zou zitten en zei het heerlijk te vinden.

Zwendel
Ook de Evangelische Kirche waarschuwde ervoor de paarden-lasagnes niet overhaast weg te gooien. 'Het vernietigen van voedsel dat zonder risico gegeten kan worden, is net zo erg als de zwendel met etiketten', aldus voorganger Bernhard Felmberg. Hij voegde eraan toe zich ook ernstig zorgen te maken over de wegwerpmentaliteit in de samenleving.

De oppositie vindt het voorstel om het vlees te verdelen onder de armen getuigen van minachting voor mensen. 'Het is een belediging voor de mensen met weinig inkomen. Producten die schadelijke stoffen bevatten moeten worden verwijderd', aldus Andrea Nahles van de SPD. Ook minister van Sociale Zaken, Ursula von der Leyen, wees het voorstel af. 'Het hele debat is absurd. Of men nu arm is of rijk. Iedereen wil weten wat hij eet. En dat moet onberispelijk zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden