Duitse minister: 'Stel schilderijen van Gurlitt tentoon'

De omstreden schilderijen van de Duitse verzamelaar Cornelius Gurlitt kunnen misschien voor een deel worden tentoongesteld. Dat zegt de minister van Justitie van de deelstaat Beieren in een interview met de krant Welt am Sonntag. Het voorstel van minister Winfried Bausback geldt voor 'de werken die uit kunsthistorisch perspectief duidelijk van het grootste belang zijn'.

De Gurlitt-collectie bestaat uit 121 ingelijste doeken en 1285 werken die niet zijn ingelijst. Het gaat om schilderijen van bijvoorbeeld Dürer, Delacroix, Picasso, Matisse, Dix, Kirchner en Chagall. De waarde is mogelijk 1 miljard euro. Beeld afp
De Gurlitt-collectie bestaat uit 121 ingelijste doeken en 1285 werken die niet zijn ingelijst. Het gaat om schilderijen van bijvoorbeeld Dürer, Delacroix, Picasso, Matisse, Dix, Kirchner en Chagall. De waarde is mogelijk 1 miljard euro.Beeld afp

Begin deze maand werd bekend dat ongeveer 1400 schilderijen zijn gevonden in het appartement van Gurlitt (80) in München. Hij is de zoon van kunstverzamelaar Hildebrand Gurlitt. Die kreeg de schilderijen onder dubieuze omstandigheden in bezit in het nazi-tijdperk. Een deel is misschien geroofd van Joden, maar zoon Gurlitt vindt zijn vader juist een held. Hij zou de kunst hebben behoed voor verbranding door de nazi's, voor bommen tijdens de oorlog en voor de Russen en Amerikanen.

De Gurlitt-collectie bestaat uit 121 ingelijste doeken en 1285 werken die niet zijn ingelijst. Het gaat om schilderijen van bijvoorbeeld Dürer, Delacroix, Picasso, Matisse, Dix, Kirchner en Chagall. De waarde is mogelijk 1 miljard euro.

Minister Bausback hoopt dat hij een 'vriendschappelijke overeenkomst' met Gurlitt kan bereiken. 'Het zou goed zijn als we een oplossing kunnen vinden waar alle betrokkenen mee kunnen leven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden