Duitse media: 'Dijsselbloem favoriet voor voorzitter Eurogroep'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wordt door Duitse media geschetst als de gedoodverfde opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker op als voorzitter van de Eurogroep. Vrijdag berichtte de nieuwszender ARD al dat Dijsselbloem de prestigieuze functie zal gaan bekleden. Een officiële Nederlandse bevestiging ontbreekt nog.

Jeroen Dijsselbloem in de TK Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem in de TKBeeld ANP

Volgens de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft de PvdA'er in zeer korte tijd zo'n goede naam opgebouwd bij zijn collega's in de eurogroep dat hij het stokje van de Luxemburger zou mogen overnemen. Half januari wordt in Brussel formeel de nieuwe voorman van de Eurogroep gekozen. Ook nationaliteit speelt een rol bij de keuze voor de Nederlander. 'Ook nu de Nederlandse economie in zwaar vaarwater is, staan het land en de regering voor een solide koers.'

De Tageszeitung schrijft over Dijsselbloem: 'Internationaal is hij tot nog toe een onbeschreven blad, wat zijn rol als internationale bemiddelaar kan vergemakkelijken wanneer de rol van Eurogroepvoorzitter dat ook toestaat.'

Volgens de Frankfurter Rundschau heeft Dijsselbloem ook veel te danken aan zijn voorganger Jan-Kees de Jager. 'Zijn christendemocratische voorganger ontpopte zich bij de euroredding tot een éminence grise van het Europese crisismanagement.' Zijn onervaren opvolger profiteert van de koers die De Jager vaststelde. 'Een late beloning voor de calvinistische deugd', stelt de krant vast.

Rondom de EU-top van vorige week zoemde de naam van Dijsselbloem al rond als potentiële opvolger van Juncker. Dijsselbloem zei afgelopen vrijdag erover na te zullen denken als hij zou worden gevraagd. ARD meldde vorige week dat de beslissing in Brussel al rond was. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ontkent de berichtgeving tegen de NOS. Volgens de minister zal een besluit in elk geval niet voor de kerst worden genomen en mogelijk hakken de leden van de Eurogroep de knoop pas begin volgend jaar door.

Vliegende start
De jonge Dijsselbloem (46) lijkt een vliegende start te hebben als minister van Financiën. Zijn assertieve optreden vorige week woensdag op de Ecofin, de Europese bijeenkomst van financiënministers viel in de smaak bij zijn collega's. Naar verluidt polsten Nederlandse politici en diplomaten recentelijk in Brussel of Dijsselbloem steun zou krijgen voor het voorzitterschap.

De PvdA-minister bracht vandaag een bezoek in Berlijn aan de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Het bezoek duurde ruim een uur. De woordvoerder van Dijsselbloem wilde na afloop niet ingaan op speculaties over de opvolging van Juncker. Dijsselbloem en Schäuble spraken volgens zijn woordvoerster over de financiële transactietaks, de economische situatie in Europa en de situatie in Griekenland en Cyprus in het bijzonder.

Huidige voorzitter Juncker neemt begin volgend jaar na zeven jaar afscheid van de functie. In de Eurogroep nemen de ministers van Financiën van de eurolanden plaats. De voorzitter is de spin in het web van alle besluitvorming aangaande de eurozone. De Eurogroep heeft onder meer inspraak op steunprogramma's voor landen, begrotingsdiscipline, kapitaaleisen voor banken. Dijsselbloem zal, als hij wordt gekozen, de functie naast zijn ministerschap gaan uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden