'Duitse kerncentrales worden minder veilig'

BERLIJN - Door de nieuwe atoomwet die de Duitse Bondsdag donderdag behandelt, worden de kerncentrales in Duitsland niet veiliger voor de burger, zoals de regering van bondskanselier Angela Merkel beweert, maar juist minder veilig.

Een demonstratie tegen de nieuwe atoomwet in Duitsland afgelopen maandag voor de Rijksdag in Berlijn. Beeld afp
Een demonstratie tegen de nieuwe atoomwet in Duitsland afgelopen maandag voor de Rijksdag in Berlijn.Beeld afp

Dit staat in een deskundigenrapport waarin het persbureau dpa inzage heeft gehad. Auteur van de expertise is Wolfgang Renneberg, die jarenlang chef nucleaire veiligheid in het Duitse ministerie van Milieu is geweest.

Door de nieuwe wet verliest de burger bijvoorbeeld het recht om langs gerechtelijke weg af te dwingen dat een nabijgelegen kerncentrale tegen neerstortende vliegtuigen wordt beveiligd. De Duitse Raad van State had in 2008 nog beslist dat de burger het risico van dit soort aanvallen niet hoeft te pikken.

Demonstraties

De atoomwet voorziet in het jaren langer openhouden van de zeventien Duitse kerncentrales. Daarmee komt de Duitse overheid terug op het tien jaar geleden door de rood-groene coalitie van bondskanselier Gerhard Schröder genomen besluit om alle kerncentrales tot uiterlijk 2022 te sluiten. De omstreden elektriciteitscentrales moeten nu, afhankelijk van hun leeftijd, gemiddeld twaalf jaar langer openblijven.

Milieuorganisaties hebben voor donderdag demonstraties voor het Rijksdaggebouw in Berlijn aangekondigd. De oppositiepartijen SPD, Groenen en Die Linke willen de wet door het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe laten vernietigen. Binnen de CDU/CSU van Merkel zijn zeker vijf dissidenten tegen. Waarnemers in Berlijn rekenen desondanks op een meederheid voor het wetsontwerp. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden