Duitse kerk zet gescheidenen niet langer op straat

Medewerkers van instellingen van de Duitse Rooms-Katholieke Kerk hoeven in het algemeen niet langer ontslag te vrezen, als zij na een echtscheiding voor de wet hertrouwen. De Duitse bisschoppen hebben het arbeidsrecht op dat punt gewijzigd, zo lieten zij vandaag weten.

Duitse Katholieken bij een viering in Meppen. Beeld epa
Duitse Katholieken bij een viering in Meppen.Beeld epa

In Duitsland zijn veel basisscholen, kleuterscholen en ziekenhuizen van de kerk. De bisschoppen hebben nu bepaald dat hertrouwen na een echtscheiding alleen in uitzonderlijke situaties tot ontslag kan leiden. Hetzelfde geldt voor medewerkers die een geregistreerd partnerschap hebben gesloten. Zo'n uitzonderlijke situatie is dat het gedrag van de betrokken medewerker tot 'behoorlijk wat ergernis' binnen de instelling leidt of de geloofwaardigheid van de kerk schaadt. Het kerkelijk arbeidsrecht kent geen situaties die automatisch tot ontslag leiden, onderstrepen de bisschoppen.

Het ontslag van voor de wet hertrouwde leraren en andere medewerkers van katholieke instellingen heeft in het verleden vaak tot langdurige rechtszaken geleid. Soms moest zelfs de hoogste rechter, het Federale Constitutioneel Gerechtshof, zich ermee bezighouden. De bisschoppen zeggen nu met de wijziging van het arbeidsrecht aan te willen sluiten bij veranderingen in de rechtspraak en de samenleving.

Voor mensen met een functie binnen de kerk, zoals pastoraal werkers en catecheten, verandert er weinig. Zij kunnen nog wel ontslagen worden, als zij na een scheiding voor de wet hertrouwen of een geregistreerd partnerschap hebben gesloten. Om een uniforme toepassing van de nieuwe regels te waarborgen komt er in elk bisdom een instantie waaraan een ontslagaanzegging moet worden voorgelegd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden