'Duitse joden moeten geloof niet verbergen'

De voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Dieter Graumann, heeft de joden in Duitsland zaterdag opgeroepen hun geloof niet te verbergen. 'Ik laat niet toe dat wij ons joods-zijn alleen maar in achterkamertjes mogen beleven', schrijft hij in de Berlijnse krant Tagesspiegel. 'Wij joden in Duitsland zullen ons in ieder geval heel zeker niet laten intimideren', laat Graumann weten.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Hij reageert op de aanval op een rabbijn in Berlijn dinsdagavond. Vier jongeren tuigden de man op straat af voor de ogen van zijn dochtertje van 6. Volgens de voorzitter van de overkoepelende organisatie van de Duitse Joden betrof het 'niet alleen een kwaadaardige aanval op het jodendom, maar ook een aanval op ons allen, op onze waarden vrijheid, pluriformiteit en tolerantie'.

Graumann legt een verband met de toon van tegenstanders van besnijdenis, die volgens hem 'te vaak ongevoelig en kortweg onverantwoordelijk' is. Want als joden en moslims luidkeels wordt verweten dat zij met de besnijdenis hun zonen tot slachtoffer van 'seksueel geweld' maken en hun moedwillig pijn doen, is het gevolg een klimaat van onverdraagzaamheid en uitsluiting, aldus Graumann.

Graumanns houding wijkt af van die van voorzitter Gideon Joffe van de Joodse Gemeente in Berlijn. Hij zei na de aanval dat hij joden niet zou adviseren in het betrokken stadsdeel met een keppeltje de straat op te gaan. Een opleidingsinstituut voor rabbijnen in de nabij Berlijn gelegen stad Potsdam heeft studenten aangeraden om veiligheidsredenen voorlopig van de hoofdbedekking af te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden