Update

Duitse generaal treedt af om incident Kunduz

Vanuit de oppositie wordt het aftreden geëist van Franz-Josef Jung, de Duitse minister van defensie. Foto AP

BERLIJN - Het verzwijgen van burgerdoden bij een aanval op twee door de Taliban gekaapte tankwagens heeft donderdag de hoogste Duitse militair en een hoge defensieambtenaar de kop gekost. Ook de voormalige minister van defensie ligt onder vuur, met negatieve gevolgen voor bondskanselier Angela Merkel.

Generaal Wolfgang Schneiderhan en directeur-generaal Peter Wichert werden gedwongen hun ontslag in te dienen, nadat uit persberichten was gebleken dat zij informatie over de doden bij de aanval in de pronvincie Koendoez, in september, hadden achtergehouden.

Voor minister Franz-Josef Jung, die destijds op defensie zat, maar na
de verkiezingen de post sociale zaken heeft gekregen, geldt volgens de oppositie hetzelfde. De affaire dreigt het draagvlak voor de Duitse missie in Afghanistan ernstig aan te tasten.

Jung had volgens Bild-Zeitung moeten weten dat de omstreden Navo-luchtaanval van 4 september wel degelijk burgerslachtoffers had geëist. Infraroodopnamen tonen dat er voor het bombardement tientallen mensen op de plaats des onheils aanwezig waren.

Informatie over doden en gewonden, onder wie kinderen, zou bij het ministerie al na enkele uren bekend zijn geweest. Jung hield echter twee dagen vol dat er geen burgerdoden waren gevallen. Volgens hem zouden alleen Talibanstrijders zijn gedood.

Bij het bombardement, op verzoek van een Duitse bevelhebber uitgevoerd door Amerikaanse vliegtuigen, vielen tientallen doden; sommige bronnen melden 142. Onder hen waren volgens een Navo-rapport mogelijk dertig tot veertig burgers.

Heeft de Bundeswehr Jung cruciale informatie onthouden? Of heeft de minister gejokt? Beide zijn politieke doodzondes. Jung verklaarde donderdag echter het parlement 'correct' te hebben geïnformeerd op basis van Afghaanse officiële bronnen. Of daarmee de kous af is, valt te betwijfelen. Vanuit de oppositie wordt het aftreden van Jung geëist.

De kwestie komt op een zeer gevoelig moment. Komende week moet de Bondsdag beslissen over de verlenging van militaire missies, waaronder die in Afghanistan. Duitsland is met 4500 man de derde leverancier aan de internationale troepenmacht Isaf. De publicitaire ramp die zich nu voltrekt, ondergraaft de gebruikelijke parlementaire consensus bij de uitzending van militairen naar het buitenland.

Onder de Duitse bevolking brokkelt de steun gestaag af. Een meerderheid van 53 procent wil de troepen naar huis hebben, nog maar 44 procent vindt de missie gerechtvaardigd, aldus de ZDF Politbarometer van september.

De weerstand is het grootst bij aanhangers van SPD, Grünen en Die Linke. Mogelijk gaat 'Afghanistan' een rol spelen bij de verkiezingen in mei in Duitslands grootste deelstaat, Noordrijn-Westfalen (NRW). Dan kan het informatieschandaal nog een vervelende nawerking hebben voor de regerende partijen. Ook NRW heeft een kabinet van christendemocraten en liberalen.

De regering van bondskanselier Angela Merkel (CDU) is nog geen maand aan het werk, maar de problemen stapelen zich op. Na de afgeketste verkoop van Opel en on­enigheid met coalitiepartner FDP over onder meer de belastingverlaging en de kinderbijslag, valt 'Afghanistan' als een donkere schaduw over de wittebroodsweken van de nieuwe ploeg.

De ophef rond het ministerie van defensie raakt Merkel persoonlijk, want zij hield vast aan een nieuwe ministerspost voor Jung, terwijl hij de reputatie heeft een politieke brekebeen te zijn. (OENE VAN DER WAL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden