Duitse ex-president Wulff voor de rechtbank
Voor het eerst in de geschiedenis van Duitsland staat een oud-president deze week voor de rechter. Christian Wulff, die van midden 2010 tot zijn aftreden in februari vorig jaar 598 dagen staatshoofd was, moet zich verantwoorden voor zelfverrijking. De 54-jarige oud-president moet rekening houden met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een boete.
Het proces voor de rechtbank in Hannover, de hoofdstad van de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen, begint donderdag. De christendemocraat werd in 2003 minister-president van Nedersaksen, dat aan Nederland grenst. In 2010 volgde hij als jongste president in de Duitse geschiedenis Horst Köhler op, die onverwacht was afgetreden.
Integratie
Als president besteedde Wulff onder meer aandacht aan de integratie van buitenlanders in Duitsland. Zo haalde hij alle media, toen hij in zijn toespraak op 3 oktober 2010, de Duitse nationale feestdag, zei dat 'de islam intussen ook deel van Duitsland is'.
Bijna twee jaar geleden raakte Wulff in opspraak. Toen hij premier van Nedersaksen was, zouden bevriende ondernemers hem een goedkope lening voor een huis en gratis vakanties hebben bezorgd. Nadat het Openbaar Ministerie in Hannover de Bondsdag had gevraagd Wulffs onschendbaarheid op te heffen, trad de president af.
Oktoberfeste
Justitie besloot de meeste beschuldigingen niet voor de strafrechter te brengen, maar in augustus besliste een rechtbank in Hannover dat Wulff zich wel zou moeten verantwoorden voor zijn contacten met filmproducent David Groenewold. Groenewold, die tegelijk met Wulff terechtstaat, nam in 2008 een deel van de kosten voor zijn rekening van het bezoek van Wulff en diens vrouw aan de Oktoberfeste in München.
Volgens justitie hoopte Groenewold dat Wulff als tegenprestatie geld zou werven voor een van zijn filmprojecten. Die hoop bleek enkele maanden later niet ongegrond. Wulff kreeg van het Siemens-concern gedaan dat het Groenewold zou steunen. Wulff wees naderhand een schikking af waarbij hij 20.000 euro boete zou moeten betalen.
De rechtbank heeft 22 dagen voor het proces uitgetrokken.