'Duitse dienst was gewaarschuwd voor Jawed S.'

De Duitse geheime dienst had waarschuwende signalen doorgekregen over Jawed S., de 19-jarige Afghaan die vrijdag twee Amerikaanse toeristen neerstak op station Amsterdam Centraal.

Politie-agenten op Amsterdam Centraal hadden de Afghaan vlak voor zijn daad al op de korrel. Beeld anp
Politie-agenten op Amsterdam Centraal hadden de Afghaan vlak voor zijn daad al op de korrel.Beeld anp

In februari merkte een medewerker van een jeugdinrichting veranderingen op in zijn gedrag. Ook liet hij zijn baard groeien.

Die informatie was aan de autoriteiten doorgegeven, meldt het Duitse radiostation SWR. Het districtsbestuur Mainz-Bingen bevestigt dat tegenover de NOS. Het bestuur kan geen informatie geven over wa er met de tip is gedaan.

De verdachte van de aanslag was als asielzoeker ondergebracht in jeugdinrichtingen in Gau-Algesheim en Oberdiebach. Ook woonde hij een jaar in Piesport, een dorpje aan de Moezel. Hij had asiel aangevraagd. Volgens de SWR was dat afgewezen, maar is S. daartegen in beroep gegaan. Die zaak zou nog lopen.

Spotters
Politie-agenten op Amsterdam Centraal hadden de Afghaan vlak voor zijn daad al op de korrel. Zogenoemde 'spotters', speciale agenten van de politie op het station, zagen hem en vonden al dat hij apart gedrag vertoonde.

"Kort nadat Jawed S. op het station was gearriveerd, viel zijn afwijkende gedrag op bij een van de agenten. Die bleef hem in de gaten houden," vertelde de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg dinsdag tegen Het Parool.

De negentienjarige Jawed S. was drie kwartier op het Centraal Station voordat hij twee Amerikanen neerstak. Agenten schoten hem vlak daarna neer.

Trots
Volgens Aalbersberg was S. op weg om meer slachtoffers te maken. De agenten wilden hem net aanspraken, toen hij begon te steken. Aalbersberg is trots op deze agenten. "De agenten hebben op een uniek moment het verschil gemaakt, door kalm en heldhaftig op te treden. Zij hebben de stad en ons als Amsterdammers voor veel ellende behoed."

De man was boos op alle Nederlanders vanwege de voortdurende belediging van Allah, de islam en de profeet Mohammed in Nederland, zei hij tijdens verhoren in het ziekenhuis. De Afghaan noemde ook PVV-leider Geert Wilders regelmatig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden