Duitse deelstaat Beieren wil grenzen zelf controleren

De Duitse deelstaat Beieren, waar sinds het begin van de vluchtelingencrisis al honderdduizenden vluchtelingen arriveerden, wil zelf zijn grenzen controleren. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann (CSU) verklaard aan de krant Welt am Sonntag.

Migranten lopen bij Beieren de grens tussen Oostenrijk en Duitsland over. Beeld afp
Migranten lopen bij Beieren de grens tussen Oostenrijk en Duitsland over.Beeld afp

Volgens de minister zijn de politiecontroles aan de Duits-Oostenrijkse grens ontoereikend en betekent dat een 'immens risico voor de veiligheid' in Beieren.

Volgens Hermann kan de Duitse federale politie door een gebrek aan personeel niet alle grensovergangen controleren. 'Daarom willen we graag zelf in actie komen', zegt hij tegen de krant. Beieren heeft zelf al aangeboden om de Bundespolizei te helpen bij de controles, maar de Duitse regering heeft dat aanbod verworpen.

'Daarvoor heb ik geen respect. Het gaat er niet over dat de Bundespolizei een probleem heeft met de Beierse politie. Het gaat om een puur politieke beslissing, die in Berlijn werd genomen', aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Veiligheidsrisico
Volgens Hermann leiden die gebrekkige controles tot een immens veiligheidsrisico in zijn deelstaat, vanwege de georganiseerde misdaad en de bedreiging van het internationale terrorisme. 'Dat we vijf weken na de aanslagen in Parijs geen betrouwbare controles kunnen uitvoeren, is een bewijs van incompetentie', aldus de minister.

Hermann voegde daaraan toe dat de vluchtelingentoestroom in Duitsland volgend jaar sterk moet dalen. 'Er steken nog steeds 4.000 vluchtelingen per dag de Beierse grens over. Die toestroom moet dalen tot gemiddeld 1.000 per dag', zegt hij. 'We kunnen in 2016 een 350.000-tal vluchtelingen toelaten en opvangen, maar niet nog eens ruim een miljoen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden