Duitse coalitie is het eens over basispensioen

Na maandenlang onderhandelen hebben de Duitse regeringspartijen CDU/CSU en SPD een akkoord bereikt over een basispensioen. Mensen die lang hebben gewerkt maar weinig verdienden, zouden erop vooruitgaan. Dat melden Duitse media.

De Bondskanselarij in Berlijn. Beeld Wikipedia
De Bondskanselarij in Berlijn.Beeld Wikipedia

Details over het pensioenakkoord worden later vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens de Süddeutsche Zeitung, die het nieuws als eerste bracht, hebben de CDU/CSU en de SPD overeenstemming bereikt over ‘een regelmatig pensioeninkomen dat tien procent boven het niveau van de basisbehoeften ligt inclusief zorg en kinderopvoeding voor iedereen die minstens 35 jaar heeft gewerkt’. Dit zou betekenen dat mensen die jarenlang premies hebben betaald, meer pensioen krijgen dan wie niet of minder heeft gewerkt.

De coalitiepartijen kregen in februari een geschil over het basispensioen toen minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD) een concept voorstelde. Dat voorzag in een model waarbij alle ouderen een basispensioen zouden krijgen van ongeveer 900 euro zonder de ‘behoeftigheid’ te controleren.

De CDU verwees het voorstel meteen naar de prullenbak omdat de christendemocraten wilden voorkomen dat gepensioneerden die er al warmpjes bijzitten, bijvoorbeeld dankzij een hoog pensioen van hun partner, extra geld krijgen. De CDU-fractievoorzitter wil dat het geld doelgerichter naar mensen gaat die een te laag pensioen hebben en kunnen aantonen onvoldoende middelen te hebben.

De CDU/CSU en SPD hebben in hun regeerakkoord vastgelegd dat er een basispensioen met een toetsing komt. Met het akkoord lijkt een regeringscrisis van de baan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden