Duitse bisschoppen staan morning-afterpil toe

Katholieke ziekenhuizen in Duitsland mogen vrouwen die zijn verkracht, de morning-afterpil voorschrijven. Daarover zijn de bisschoppen het tijdens hun voorjaarsvergadering in Trier eens geworden. De bisschoppen ondersteunen daarmee aartsbisschop Joachim Meisner van Keulen, die eerder tot dezelfde conclusie kwam.

redactie
Aartsbisschop Joachim Meisner van Keulen Beeld ANP
Aartsbisschop Joachim Meisner van KeulenBeeld ANP

De bisschoppen onderstrepen dat de ziekenhuizen geen middelen mogen voorschrijven die het embryo doden. De bisschoppen beraadden zich over de morning-afterpil, nadat in Keulen een fel debat was ontstaan over de houding van de kerk tegenover verkrachting. Twee katholieke ziekenhuizen in de stad hadden in december een verkrachte vrouw zonder behandeling weggestuurd.

Paus Paulus VI verbood in 1968 in zijn encycliek Humanae Vitae rooms-katholieken het gebruik van kunstmatige voorbehoedmiddelen. De bisschoppen schrijven dat een andere houding tegenover de morning-afterpil mogelijk is geworden omdat er nieuwe preparaten op de markt zijn gekomen die verhinderen dat de zaadcel een eicel bevrucht. Er is dan geen sprake van een vruchtafdrijving.

Voor zover bekend is er van de Nederlandse bisschoppen nog geen standpunt over de morning-afterpil bekend dat in de lijn ligt van dat van hun Duitse collega's. Dat liet de woordvoerder van de bisschoppen weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden