Duitse bisschop in knel door dure ambtswoning

De verbouwing van de ambtswoning van de Duitse bisschop Franz-Peter Tebartz-Van Elst is zo duur uitgevallen dat de Duitse bisschoppenconferentie de zaak onderzoekt. De bisschop van Limburg in het westen van Duitsland moet zelf ook zijn geschrokken toen hij vernam dat de kosten niet 5,5 miljoen euro bedroegen, maar bijna het zesvoudige: 31 miljoen.

redactie
Franz-Peter Tebartz-Van Elst Beeld afp
Franz-Peter Tebartz-Van ElstBeeld afp

Tebartz-Van Elst, die eind 2007 tot bisschop in Limburg werd benoemd, worden al langer pronkzucht en verspilling verweten. Zijn dure ambtswoning naast de kathedraal past ook niet erg in een tijd, waarin paus Franciscus ervoor heeft gekozen in een eenvoudig gastenverblijf te wonen en niet te verhuizen naar de pauselijke vertrekken aan het St. Pietersplein in Rome.

In 2004, toen Franz Kamphaus bisschop was, werd het principebesluit genomen de ambtswoning op te knappen. Kamphaus woonde in een eenvoudig tweekamerappartement. In de periode tussen Kamphaus' vertrek en het aantreden van Tebartz-Van Elst werd definitief tot de verbouwing besloten, maar volgens het katholieke kerkelijk recht moet de nieuwe bisschop alle besluiten die in die tijd zijn genomen, goedkeuren. Tebartz-Van Elst zegt vaak dat hij nooit tot de verbouwing heeft besloten, maar dat is dus niet juist.

De lichtkunstenaar Oliver Bienkowski projecteerde dinsdagavond uit protest tegen de hoge kosten van de ambtswoning de woorden 'Gij zult niet stelen' en een karikatuur van de bisschop op het portaal van de kathedraal. De kunstenaar zei dat hij in de krant over de luxe ambtswoning had gelezen en dat hij met zijn actie tegen het onrecht wilde protesteren. In Afrika lijden de mensen honger en in Limburg wordt 31 miljoen euro voor een particulier gebouw uitgegeven, zei Bienkowski.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden