Duitse autoriteiten zagen roofkunstwerk over het hoofd

De Duitse autoriteiten hebben ruim 2 jaar geleden bij de inval in een huis in München mogelijk niet alle geroofde schilderijen ontdekt. Enkele maanden na de inval hebben de eigenaren van de woning het schilderij Leeuwentemmer van Max Beckmann laten veilen. Dat heeft het veilinghuis Lempertz in Keulen aan het weekblad Focus laten weten.

Het vooraanzicht van het veilinghuis dat namens Gurlitt geroofde kunstwerken heeft geveild Beeld reuters
Het vooraanzicht van het veilinghuis dat namens Gurlitt geroofde kunstwerken heeft geveildBeeld reuters

Het mogelijk geroofde schilderij bracht 864.000 euro op. Focus berichtte zondag over de ontdekking van ongeveer 1500 door de nazi's geroofde of in beslag genomen kunstwerken in het voorjaar van 2011. Het zou gaan om werken van onder anderen Pablo Picasso, Marc Chagall en Paul Klee. Ze waren als ontaarde kunst (entartete Kunst) in beslag genomen of van Joodse verzamelaars geroofd. De schilderijen waren destijds opgekocht door de Duitse kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt.

Diens zoon liet het doek van Beckmann veilen. Het veilinghuis koesterde geen wantrouwen jegens hem. Het ging ervan uit dat Gurlitt op zijn oude dag over liquide middelen wilde beschikken. Bovendien hadden deskundigen voor de veiling ontdekt dat het schilderij van Beckmann uit de nalatenschap van de Joodse galeriehouder Alfred Flechtheim kwam. Nadat het veilinghuis een akkoord met Flechtheims erfgenamen had bereikt, kwam het schilderij onder de hamer.

De woordvoerder van de Duitse regering zei maandag dat die verscheidene maanden geleden van de inval en de ontdekking van de geroofde kunstwerken op de hoogte is gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden