Duits plan voor Spaanse banken stuwt beurzen

Beleggers op de Europese aandelenbeurzen reageerden vanmiddag enthousiast op een Duits reddingsplan voor de Spaanse banksector. Eerder op de dag stegen de koersen al in de hoop op stimulerende maatregelen van centrale banken. De Europese Centrale Bank hield echter haar kruit droog.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,3 procent hoger op 291,39 punten. De MidKap-index won 2,6 procent tot 493,90 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 2,1 en 2,4 procent vooruit.

Bankenstelsel
In Berlijn wordt gewerkt aan een plan waarbij Spanje met geld van andere Europese landen de eigen banksector overeind kan houden. In ruil daarvoor moet Spanje wel zijn bankenstelsel hervormen. Een bezuinigingsprogramma van buitenaf, zoals eerder werd opgelegd aan Griekenland, Ierland en Portugal, zou het land volgens Duitse regeringsfunctionarissen bespaard blijven.

De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos liet op zijn beurt weten dat Spanje wacht op de uitslagen van internationale onderzoeken naar de staat van de Spaanse bankensector. Pas als die binnen zijn, wordt een beslissing genomen over de eventuele redding van banken.

Goedkope leningen
De markten keken gespannen uit naar het rentebesluit van de ECB. De centrale bank hield echter conform verwachting de rente onveranderd op 1 procent. Het was de zesde keer op rij dat de rente ongewijzigd bleef. Hij gaf wel aan dat banken in ieder geval tot het eind van dit jaar gebruik kunnen maken van goedkope leningen van de centrale bank met een looptijd van 3 maanden. De banken kunnen daarnaast 'zo lang als nodig is' rekenen op ongelimiteerde liquide middelen met een looptijd van 1 maand, aldus Draghi.

Navigatiebedrijf TomTom was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 10,8 procent op 3,34 euro. Bodemonderzoeker Fugro volgde met een plus van 6,5 procent tot 46,10 euro na een adviesverhoging door Kepler.

Ahold was de grootste daler in de AEX met een verlies van 4,2 procent tot 9,18 euro. Het supermarktconcern boekte in het eerste kwartaal minder winst dan verwacht. De resultaten stonden volgens Ahold onder druk door de moeilijke marktomstandigheden en het relatief vroege paasfeest. De omzetontwikkeling in het tweede kwartaal bestempelt de onderneming als bemoedigend.

Vastgoedfondsen
In de MidKap stonden de vastgoedfondsen Nieuwe Steen Investments, Eurocommercial Properties en Wereldhave bovenaan met winsten tussen 3,5 en 5,1 procent. Automatiseerder Logica was de enige daler met een min van 0,5 procent na een adviesverlaging door UBS.

De euro was 1,2518 dollar waard, tegen 1,2445 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,8 procent tot 85,78 dollar per vat en Brentolie steeg 2 procent tot 100,81 dollar per vat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden