Duits OM: lever Amsterdamse plofkrakers uit

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft om overlevering gevraagd van twee Amsterdammers die worden verdacht van betrokkenheid bij plofkraken. Eén van hen was eerder dit jaar in Amsterdam doelwit van een liquidatiepoging.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De twee worden door de Nederlandse én Duitse justitie gezien als verantwoordelijk voor twee plofkraken in Noordrijn-Westfalen, in februari van dit jaar. Beeld Getty Images
De twee worden door de Nederlandse én Duitse justitie gezien als verantwoordelijk voor twee plofkraken in Noordrijn-Westfalen, in februari van dit jaar.Beeld Getty Images

Het gaat om de in de Amsterdamse onderwereld bekende Omar E. (26) en zijn medeverdachte Hassan K. (34).

De twee worden door de Nederlandse én Duitse justitie gezien als verantwoordelijk voor twee plofkraken in Noordrijn-Westfalen, in februari van dit jaar. De auto's die bij de plofkraken werden gebruikt, zouden door E. en K. in Amsterdam zijn gestolen. Eerder werden al twee andere verdachten aangehouden.

Overleveringsverzoek
Aanvankelijk wilde het Nederlandse OM beide Amsterdammers zelf vervolgen, maar deze week kwam een overleveringsverzoek uit Duitsland. Het Nederlandse OM staat daar welwillend tegenover, maar de rechter moet erover beslissen.

Omar E. en Hassan K. zouden volgens justitie in de nacht van 1 februari een pinautomaat hebben opgeblazen in Neukirchen-Vluyn, een plaatsje vlak bij Venlo. Door gas in de machine te spuiten en tot ontploffing te brengen, maakten ze 118.000 euro buit.

Twee weken later gebeurde hetzelfde in Simmerath, dicht bij de Nederlandse grens. Daar werd 120.000 euro buitgemaakt.

In Duitsland worden veel vaker plofkraken gepleegd door criminelen uit de omgeving van Utrecht en Amsterdam, die ook door de Nederlandse politie nauw in de gaten worden gehouden. In Duitsland zijn straffen voor plofkraken doorgaans zwaarder dan in Nederland.

Zware geweldsmisdrijven
Omar E. wordt door zowel het criminele milieu als de recherche in verband gebracht met een aantal zware geweldsmisdrijven in Amsterdam, al ontbreekt daarvoor vooralsnog hard bewijs.

Langer geleden werd E. vervolgd voor berovingen, inbraken en een autodiefstal.

Op 1 april, twee maanden na de plofkraken waarvan hij wordt verdacht, was E. doelwit van een liquidatiepoging in de Diamantbuurt. Hij werd na een avond uit door twee mannen onder vuur genomen. De twee hadden hem kennelijk opgewacht bij zijn huis in de Carillonstraat. E. rende weg, werd in zijn been getroffen, maar wist te ontkomen.

Lees ook: Plofkraak steeds explosiever: van vuurwerkkruit tot TNT

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden