Duits kabinet wederom geplaagd door plagiaataffarie

Duitsland kent een nieuwe plagiaataffaire rond een zittende federale minister. Minister van Onderwijs Annette Schavan zou haar bronnen niet volledig hebben vermeld en deels hebben 'versluierd', toen zij in 1980 promoveerde op een proefschrift met als titel Person und Gewissen (Persoon en geweten).

De Duitse minister van Onderwijs Annette Schavan links van bondskanselier Angela Merkel Beeld AFP
De Duitse minister van Onderwijs Annette Schavan links van bondskanselier Angela MerkelBeeld AFP

Dit constateert een onderzoekscommissie van de Heinrich-Heine-Universität in Düsseldorf, zo meldden de gezaghebbende media Der Spiegel en Süddeutsche Zeitung zondag op hun websites. De christendemocratische bewindsvrouw ontkent de aantijgingen. De promotiecommissie van de universiteit buigt zich woensdag over de vraag of de minister haar doktortitel mag houden.

Vorig jaar moest minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg opstappen nadat de universiteit Bayreuth hem wegens plagiaat zijn doktortitel had afgepakt. Schavan verklaarde toen openlijk dat zij zich voor haar collega schaamde, terwijl bondskanselier Angela Merkel haar minister verdedigde: 'Ik heb hem niet als wetenschappelijk medewerker in dienst genomen.'

Schavan zou niet alleen zonder bronvermelding hebben overgeschreven, zoals collega 'Googleberg'. De onderzoekers van de universiteit die haar proefschrift maandenlang hebben geanalyseerd, beschuldigen haar ook van 'gebluf'. Zo heeft zij geschreven over auteurs die zij kennelijk helemaal niet zelf heeft gelezen. Dit valt af te lezen aan de verkeerde citaten. Het onderzoeksrapport ziet in het 'gebluf' een misleiding van haar promotiebegeleider.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden