Duits Historisch Museum moet duizenden zeldzame posters teruggeven

De hoogste Duitse beroepsrechtbank heeft vandaag besloten dat het Duits Historisch Museum in Berlijn duizenden zeldzame posters moet teruggeven aan de joodse Peter Sachs. De posters, die verzameld werden door de vader van Sachs, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Gestapo in beslag genomen.

Een van de posters de joodse Peter Sachs.Beeld AP

Het Federale Hof van Justitie in Karlsruhe is van oordeel dat Peter Sachs de rechtmatige eigenaar van de posters is. Als het museum de stukken niet teruggeeft, dan duren daarmee de wandaden van de nazi's voort, aldus de rechtbank. Met het besluit komt een einde aan een juridische strijd die zeven jaar heeft geduurd. 'Ik kan niet beschrijven wat dit voor mij persoonlijk betekent', aldus Sachs. 'Het voelt als een rechtvaardiging voor mijn vader, eindelijk erkenning voor het leven dat hij verloor en nooit heeft teruggekregen.'

Teruggaaf
Sachs heeft na de oorlog niet tijdig een aanvraag ingediend voor teruggaaf van de postercollectie. De regels die de Geallieerden na de Tweede Wereldoorlog opstelden voor de teruggaaf van geroofde kunst konden daarom niet worden toegepast. De geest van de wet pleit volgens de rechters echter voor teruggave van de posters aan Sachs.

Hagen Philipp Wolf, woordvoerder van de Commissaris voor Cultuur en Media van de Bondsregering, zei dat de beslissing zal worden gerespecteerd. 'Het Federale Hof van Justitie heeft een besluit genomen, we hebben een duidelijke uitspraak, het Duits Historisch Museum moet de Sachs-posters teruggeven.'

Tumultueuze geschiedenis
De posters van Sachs, die een geschatte waarde van tussen de 4,5 en zestien miljoen euro hebben, hebben een tumultueuze geschiedenis achter de rug. De vader van Sachs, Hans Sachs, begon met het verzamelen van posters van tentoonstellingen, cabaretvoorstellingen, films en allerhande producten toen hij op de middelbare school zat.

In 1905 was hij een van de belangrijkste posterverzamelaars van Duitsland. In 1938 werd de postercollectie in opdracht van de nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels in beslag genomen. Kort daarna, in de Kristallnacht, werd Hans Sachs opgepakt en gedeporteerd naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Twee weken later kwam hij vrij en de familie Sachs nam direct de wijk naar de Verenigde Staten.

Museum
Na de oorlog ging Hans Sachs ervan uit dat zijn postercollectie vernietigd was en hij ging in 1961 akkoord met een schadevergoeding. Vijf jaar later kwam hij erachter dat in ieder geval een deel van de collectie de oorlog had overleefd en was overgedragen aan een museum in Oost-Berlijn. Hij deed tevergeefs een beroep op de Oost-Duitse autoriteiten om de stukken te mogen zien. Hans Sachs stierf in 1974 zonder zijn posters ooit nog te hebben teruggezien.

In 1990 werd de collectie eigendom van het Duits Historisch Museum. Peter Sachs verklaarde pas sinds 2005 weet te hebben van het bestaan van de postercollectie. Sindsdien heeft hij gestreden voor teruggave van de 4259 posters waarvan bekend is dat van ze van Hans Sachs waren. Sachs wil dat de posters tentoongesteld worden. Volgens de advocaat van Sachs is hij op zoek naar musea waar de stukken bekeken kunnen worden en niet worden weggestopt, zoals in het Duits Historisch Museum, dat maar een beperkt aantal posters tentoonstelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden