Update

Duits-Frans akkoord over Griekenland

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het eens geworden over een gezamenlijk standpunt over nieuwe hulp aan het onder schulden gebukt gaande Griekenland. Dat heeft een Duitse regeringswoordvoerder vannacht meegedeeld.

ANP
Sarkozy en Merkel gisteren voorafgaand aan hun gesprek. Beeld afp
Sarkozy en Merkel gisteren voorafgaand aan hun gesprek.Beeld afp

Het is nog onbekend wat de twee samen gaan voorstellen. Sarkozy heeft urenlang met Merkel overlegd aan de vooravond van de bijzondere Europese top over de schuldencrisis vandaag in Brussel. In de loop van gisteravond nam ook de topman van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, aan het overleg deel. Hij was de laatste twee van het zes uren durende spoedoverleg aanwezig. De drie gingen om middernacht uiteen.

Knoop doorhakken
De Frans-Duitse visie op de wijze waarop Griekenland voor een bankroet moet worden behoed, wordt vannacht voorgelegd aan EU-voorzitter Van Rompuy. Het zal als basis dienen voor de top van de zeventien landen die de euro als munteenheid hebben. Het ziet er volgens waarnemers nu naar uit dat Europese leiders de knoop doorhakken over een nieuw reddingspakket voor Griekenland.

De top moet zowel een oplossing vinden voor de schulden van Griekenland als voor de problemen met de stabiliteit in de eurozone en schulden van enkele andere landen. Een van de belangrijkste kernvragen daarbij is of en hoe particuliere schuldeisers, zoals bijvoorbeeld banken, kunnen bijdragen aan het verlichten van de lasten van Griekenland.

Private sector
Merkel heeft gezegd dat ze moeten bijdragen en Sarkozy heeft vrijwillige steun bepleit. Trichet vreest nare consequenties voor de hele eurozone wanneer particuliere instellingen worden gedwongen mee te betalen. De Nederlandse regering wil, net als Merkel, dat de private sector in de buidel tast voor een nieuw hulppakket voor Athene.

Vanochtend wordt in de Tweede Kamer een debat gehouden over de schuldencrisis. De eurotop begint rond 13.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden