PlusReportage

Duindorper laat zich vuur niet afpakken

Opnieuw was het maandag onrustig in Duindorp, het voormalige vissersdorp aan de Haagse kust. Uit woede over het schrappen van de oudejaarsvuren gaat de jeugd rellend de straat op. De ME was massaal aanwezig. ‘Dit mogen we niet tolereren.’

Een lege frietkraam ging zondag al in vlammen op. Beeld ANP

Voor de derde avond op rij waren er maandag ongeregeldheden in Duindorp. Tientallen jongeren trokken, soms gemaskerd, door de straten. Er werd brand gesticht, onder meer bij een leegstaande kerk, ook werd er zwaar vuurwerk naar de ME gegooid. Een politiehelikopter hing urenlang boven de wijk om agenten bij te staan. Op straat was de sfeer grimmig en bedreigend, jongeren en politie waren verwikkeld in een kat-en-muisspel. De politie hield 12 mensen aan in de leeftijd van 15 tot 58 jaar. Onder hen waren zes minderjarigen.

Zondag ging een groep van zo’n vijftig relschoppers de straat op; zij stichtten brand in ondergrondse containers, bij een bushalte en in een lege patatkraam.

Kraaienpoten op de weg

De wegen naar de wijk waren zondag gebarricadeerd en er lagen kraaienpoten op de weg om hulpdiensten te hinderen. Er werden 13 mensen opgepakt; de jongste was 9 en zou een molotovcocktail bij zich hebben gehad.

Waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes noemt het vandalisme ‘onaanvaardbaar’: “Dat een groep binnen de wijk zich niet aan de wet wenst te houden mag nooit leiden tot vernielingen.” Hij gaat hard optreden tegen de ‘wetteloosheid’.

De moeder van de 9-jarige arrestant spreekt tegen dat haar zoon een relschopper is: hij was ‘op de verkeerde plek op de verkeerde tijd’: “Hij had er helemaal niks mee te maken. Hij had ­zeker geen molotovcocktail bij zich.”

Regels aangescherpt

De rellen zijn een reactie op het sneuvelen van het vreugdevuur, de oud-en-nieuwtraditie die niet doorgaat na de bijna-ramp op Scheveningen vorig jaar. Toen sloeg het 40 meter hoge vreugdevuur met een vonkenregen over op gebouwen en straten in de badplaats.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) liet in zijn rapport geen spaan heel van het gemeentebeleid vol gedogen en getreuzel. Burgemeester Pauline Krikke ruimde het veld. Sindsdien heeft het Haagse stadsbestuur de regels flink aangescherpt.

Gevolg is dat de strijd om het grootste vuur tussen Duindorp en Scheveningen, twee Haagse wijken aan zee, dit jaar van de baan is. De organisatie van Duindorp kreeg de aansprakelijkheidsverzekering – een eis van de gemeente – niet rond. Brandweer en politie waren kritisch over de voorgestelde maatregelen voor de veiligheid van de bezoekers.

‘Het vuur is van ons afgepakt,’ schreef de organisatie vrijdag fel. Voor de rust in de wijk voelen ze zich ook niet langer verantwoordelijk: ‘Wij trekken onze handen overal vanaf.’

Met het faciliteren van de strandvuren in vorige jaren leek de gemeente zich juist te verzekeren van rust in de wijken tijdens de jaarwisseling. In de jaren voor de stapelstrijd op het strand leek oud en nieuw op Scheveningen en in Duindorp oorlog, met kerstboombranden die uit de hand liepen, vechtpartijen en forse vernielingen.

‘Witte enclave’

De vuren op het strand trokken de jeugd uit de wijken, waardoor het rustig bleef in Duindorp, dat in de vorige eeuw werd gebouwd voor vissers­families uit Scheveningen. Zij kregen een sociale huurwoning in de wijk aan de kust, die nu een vooral ‘witte enclave’ is in het multiculturele Den Haag. Bij de lokale verkiezingen werd de lokale partij Groep de Mos de grootste, gevolgd door de PVV en CU/SGP.

Als Duindorp in het nieuws komt, is dat vaak met (gewelds)incidenten. Vorig jaar vertelde de Surinaamse Marina hoe ze was weggepest uit de volkswijk: haar raam werd met een bijl ingehakt, haar auto gesloopt, naar eigen zeggen vanwege een kritische tweet over Zwarte Piet.

Politici en het wijkberaad spreken schande van de ongeregeldheden van de laatste dagen in de wijk: “Dit mogen we niet tolereren,” zegt Bob Schut namens het wijkberaad van Duindorp, waar bijna 6000 mensen wonen. “Wat nu gebeurt is nestbevuiling: ze maken hun eigen dorp kapot.”

Schut merkt onder Duindorpers echter dat ze zich vooral verkeerd begrepen voelen door de buitenwereld: “Veel mensen hier denken dat iedereen hen in een negatief daglicht wil zetten.”

De onlusten van dit weekeinde worden gevoed door diepere frustraties, denkt Schut: “Voor de jeugd is hier niks meer te doen: jeugdhonken zijn verdwenen, veel middenstand ook. Maar dat is natuurlijk geen vrijbrief voor dit gedrag.”

Al vreest Schut dat de onrust voorlopig blijft: “Het is oppassen geblazen. Maar dit mag niet meer gebeuren, ook ouders moeten tegen hun kinderen zeggen dat het niet kan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden