Duidelijkheid over toekomst Ruwaard van Putten

Hoe moet het verder met het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse? Maandagmiddag worden medewerkers en pers geïnformeerd over de toekomst van het ziekenhuis dat al sinds eind vorig jaar in de problemen zit. Als bekend wordt dat het ziekenhuis failliet is en dus de deuren sluit, komt de mogelijkheid op acute zorg voor de omwonenden in gevaar.

Het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Beeld anp
Het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse.Beeld anp

Het gaat dan om spoedeisende hulp en acute verloskundige zorg. Als die functies wegvallen bij het ziekenhuis in Spijkenisse, wordt het in veel gevallen onmogelijk om binnen 45 minuten een patiënt in het ziekenhuis te krijgen, zoals de wettelijke norm voorschrijft.

Een andere mogelijkheid is dat maandag bekend wordt gemaakt dat het ziekenhuis (deels) wordt overgenomen door een andere partij. Gesprekken met drie andere ziekenhuizen (Maasstad, Ikazia en Van Weel-Bethesda) ketsten in april af omdat de ziekenhuizen er niet uit kwamen met de zorgverzekeraars, banken en het waarborgfonds: het financieel risico voor de drie ziekenhuizen zou te groot zijn.

De problemen begonnen in november vorig jaar met een rapport over het ongewoon hoge aantal doden op de afdeling cardiologie in 2010. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht, omdat er sprake zou zijn van een 'acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid'. Alle leden van de maatschap cardiologie moesten het werk neerleggen. Het ziekenhuis kreeg ook financiële problemen en moest een deel van het personeel ontslaan.

Inmiddels is de afdeling cardiologie weer open en het verscherpte toezicht is opgeheven, maar de problemen zijn nog niet voorbij. Maandagmiddag komt er een einde aan de maandenlange onzekerheid over de toekomst van het ziekenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden