Dubbeltjeswoningen worden gerenoveerd

De dubbeltjeswoningen. Foto's Marjolijne Perquin.

De dubbeltjeswoningen (Mauritskade 29-54), niet te verwarren met de dubbeltjespanden in de Czaar Peter- en Blankenstraat, zullen binnenkort worden aangepakt. De 56 kleine beneden- en bovenwoningen die haaks op de Mauritskade in twee evenwijdige blokken het Oosterpark in steken, kampen al jaren met achterstallig onderhoud.

Klachten
'We hebben het afgelopen jaar in de straat 5 gaslekken en 7 overstromingen gehad', zegt Stein Thomkins van de bewonerscommissie. 'Mijn woning is nog redelijk, maar ik heb wel veel schade van lekkages gehad. Woningstichting De Key wil die niet vergoeden; daar loopt nu een rechtszaak over.' Bij andere bewoners zijn de vochtproblemen zo groot dat de schimmel op de muren staat en slakken door de kamer lopen.

Zorgelijk is ook de situatie bij Wilma Venema, die een bovenwoning bewoont. Volgens Thomkins had De Key de gebreken in haar overigens sterk vervuilde huis veel eerder moeten aanpakken. 'Een jaar geleden heeft de huurcommissie al 6 kantjes met gebreken opgesteld. Er groeien planten naar binnen, het plafond ligt eruit, de keuken is nauwelijks nog functioneel, noem maar op.'

Dubbeltjeswoningen
Venema woont al 35 jaar in het sfeervolle straatje, waar de saamhorigheid groot is. 'Er zitten hier altijd mensen buiten op straat. We helpen elkaar als het nodig is.' Thomkins: 'Het is een leuke plek. De woningen zijn klein en de huren zijn laag, maar het wordt hoog tijd dat iets aan de panden wordt gedaan.' De dubbeltjeswoningen uit 1870 behoren tot het eerste bezit van een voorloper van De Key: de Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen. Het idee van de dubbeltjeswoningen was dat arbeiders via afbetaling hun woning uiteindelijk zouden kopen. 'Dat is er toen niet van gekomen,' zegt projectleider Rein van Zelst van De Key.

De stichting presenteerde vorig jaar nog ambitieuze plannen voor de woningen, die volledig gerenoveerd zouden worden, waarna een deel van de huurwoningen in de vrije sector zou komen. Dit tot ongenoegen van de zittende huurders, die niet mochten kiezen in welke woning ze terug zouden keren en bovendien een nieuwe huurovereenkomst moesten sluiten. Daardoor zou hun lage huur explosief kunnen stijgen. De plannen liepen op niets uit en De Key kreeg te maken met de economische crisis.

Toekomst
Daarom wil De Key de woningen nu alleen een onderhoudsbeurt geven. 'We verbeteren de funderingen, pakken de vochtproblemen aan en zorgen ervoor dat de woningen weer leefbaar zijn.' Instemming van bewoners daarvoor is niet nodig, al wil Van Zelst die wel graag hebben. De huurders zijn vooralsnog kritisch, want hoewel zij terug kunnen keren naar hun woningen en zij hun huurrechten behouden, vindt Thomkins de plannen mager. Zo steekt het dat geen geluidsisolatie wordt aangebracht en dat de verouderde keukenblokken gehandhaafd blijven.

De Key zal de gammele aanbouwen wel renoveren. Om een deel van de investering terug te verdienen wil De Key dertien woningen die nu tijdelijk verhuurd worden, verkopen. Volgens Van Zelst past dat bij het idee van de dubbeltjeswoningen, die bewoners uiteindelijk zouden moeten kunnen kopen. Thomkins is het daar niet mee eens: 'Deze woningen zijn door arbeiders voor arbeiders gebouwd. Die moet je in de sociale huursector houden. Er is veel behoefte aan kleine woningen tegen een lage huur.'

Wilma Venema in haar woning op de Mauritskade 29B.
Wilma Venema woont op de Mauritskade 29B. Ze heeft gemengde gevoelens bij de Key.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden